НОВИНИ

Българите в Тайланд не могат да подновят паспортите си

България няма посолство в Тайланд, а пътуването до най-близкото българско посолство е почти невъзможно

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
15:20, 17.06.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
без визови такси българи тайланд края април
Слушай новината

Наши зрители ни сигнализираха, че българите, които живеят в Тайланд, не могат да подновят паспортите си.

На много от тях точно сега им изтича валидността на документите, но подновяването им е изключително сложно.

В Тайланд няма българско посолство, а само консулство, където получаване на паспорти не е възможно. Външното ни министерство е посъветвало сънародниците ни в Кралство Тайланд - да отидат до Виетнам - Ханой, където има българско посолство.

Влизането във Виетнам обаче в момента не е възможно, заради ковид епидемията. Страната е затворена и пътуването до там е изключително трудно и скъпо. Връщане до България също не е вариант за тях, защото Тайланд е със 16-дневна карантина в хотел, посочен от правителството им и на цени от 2000 до 6000 лв. Повечето работещи не могат да си позволят нито толкова дълго отсъствие, нито този голям разход. Някои имат и малки деца. Така подновяването на паспортите се оказва невъзможно.

Българите в Тайланд предлагат няколко варианта за решаване на ситуацията. България да упълномощи консулството в Тайланд да предава новите документи на българите в Кралството, поне докато нещата с COVID кризата не се нормализират. Другият вариант е отново временно да се упълномощи всяко друго посолство на държава в ЕС в Тайланд да дава подновените паспорти и уточняват, че единствено България няма посолство в Тайланд от европейските държави.

От Министерството на външните работи на България отговориха, че са запознати с трудностите, които изпитват нашите сънародници в Тайланд, но строгите ограничителни мерки, свързани с пандемията от коронавирус важат както в Тайланд, така и в страните в целия регион.

В становището им се казва още, че Законът за българските лични документи и Правилникът за издаване на български лични документи са категорични. И са следните:

Заявленията за подновяване на документите могат да бъдат подадени или лично в акредитираното за Тайланд българско посолство във Виетнам или в посолството ни в Индонезия, или по електронен път чрез онлайн платформата на сайта на МВнР: https://e-usluga_bds.mfa.bg/.

Правомощията на Министерството на външните работи са да изпрати готовите документи, заявени по електронен път, в посочено от гражданина българско дипломатическо представителство или тези документи да бъдат получени лично в България.

Всеки друг вариант би нарушил закона и поради това е невъзможен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на Русия отговори на Роналдо, отпивайки от безалкохолното
Треньорът на Русия отговори на Роналдо, отпивайки от безалкохолното
Грабеж и стрелба в банка в Дупница, има ранена жена
Грабеж и стрелба в банка в Дупница, има ранена жена