НОВИНИ

151 години от рождението на Гоце Делчев: Проблеми на границата и драконовски мерки за сигурност

bnt avatar logo
от БНТ
08:13, 04.02.2023
8624
Чете се за: 05:22 мин.
По света
Слушай новината

Проблеми на границата и драконовски мерки за сигурност в Скопие белязаха деня, в който честваме 151 години от рождението на Гоце Делчев.

Българи, които искаха да се включат в честванията на годишнината от рождението на Гоце Делчев, бяха възпрепятствани да стигнат до тленните останки на революционера в Скопие.

След като чакаха около 4 часа на граничния пункт "Деве баир", за да влязат в Северна Македония, първите автомобили бяха пропуснати към вътрешността на страната. В последствие, обаче, се оказа че много от тях не са успели да достигнат Скопие.

Като причина за чакането на границата властите в Северна Македония посочиха проблем в системата за проверка на документи. Българите пък видяха в това опит да се забави пътуването им към столицата Скопие.

Българската делегация, която е в Скопие, за да почете паметта на Гоце Делчев, имаше готовност да изчака българите да стигнат до столицата на Северна Македония. В крайна сметка поклонението се състоя в присъствието предимно на официалните лица.

Демерджиев: Българи са възпрепятствани да влязат в РСМ - неприемливо е!

Днес се навършват 151 години от рождението на Гоце Делчев - велик български революционер и идеолог на борбите за освобождението на Македония и Одринско.

При изключителни мерки за сигурност в Република Северна Македония се чества годишнината на Гоце Делчев.

Подробности вижте във включването на специалните ни пратеници в Скопие Александър Марков и оператора Ивайло Стоянов.

Заради напрежението между България и РСМ през последните месеци, властите в Скопие са създали организация делегациите на управляващите в Скопие, опозицията и дошлите от България да положат венци пред революционера без да се засичат.

От българска страна пред тленните останки на Гоце Делчев ще се поклонят вицепремиерът Иван Демерджиев, здравният министър Асен Меджидиев, посланика ни в Скопие Ангел Ангелов. Очаква се в столицата на Северна Македония да пристигнат между 100 и 150 българи, организирали се с автобуси. Те ще бъдат ескортирани от границата до подстъпите на Скопското кале.

В продължение на 4 часа, обаче, около 30 автомобила с българи, тръгнали към Скопие за честванията на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев, не можеха да преминат граничен пункт "Деве баир" и да влязат в Република Северна Македония. Хората стояха блокирани в буферната зона между пункт "Гюешево" и "Деве баир" заради проблем в граничната система на РСМ и чакаха за проверка.

Вътрешният министър Иван Демерджиев потвърди, че няколко български лица не са допуснати да преминат границата, но се надява документите им да бъдат обработени. Има и списък с 14 лица, български граждани, на които е наложена възбрана да участват в поклонението, тъй като според властите в РСМ ще извършат провокация и напрежение.

Демерджиев: Ако проверките на границата с РСМ протичат с часове, значи декларациите не отговарят на истината

Демерджиев заяви, че не може да се ангажира със становище дали има българи, които са спрени неоснователно на границата и че това ще стане ясно към края на деня.

Каква е обстановката на граничния пункт "Гюешево" вижте във включването на Станислава Христова:

Малко след 10 часа главата на МПЦ архиепископ Стефан отслужи панихида в присъствието на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, премиерът Димитър Ковачевски и членове на правителството.

В 11.30 ч. започна поклонението, организирано от опозиционната партия в Република Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ. На място пристигна и лидерът на партията Християн Мицоски.

Той заяви, че всеки българин, който иска да дойде и да почете паметта на Гоце Делчев, може да го направи, но без да обижда държавата и народа на Северна Македония. По думите му България е върнала Северна Македония в Средновековието с поведението си.

Движението около църквата "Свети Спас" от самата църква и крепостта до кръстовището при Музея на жертвите на Холокоста е затворено. Специални полицейски сили са разположени на КПП-та, където е организиран пропускателен режим. Хеликоптер кръжи над мястото за честванията.

По темата работят: Александър Марков, Станислава Христова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среднощна акция в Студентски град в София
Среднощна акция в Студентски град в София
Сняг, вятър и виелици днес
Сняг, вятър и виелици днес