НОВИНИ

Българската организация за верификация на лекарствата прави дарение на стойност 106 500 лева на Министерството на здравеопазването

българската организация верификация лекарствата прави дарение стойност 106 500 лева министерството здравеопазването
bnt avatar logo
от БНТ
13:30, 08.04.2020
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Дарение за Министерството на здравеопазването на стойност 106 500 лева предоставя Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ). Това решение бе взето на извънредно заседание на Управителния съвет на Сдружение БОВЛ.

„В условията на епидемична ситуация с разпространението на инфекцията COVID-19 у нас всички работещи във фармацевтичния сектор изразяваме безрезервната си подкрепа към героичните усилия на медици и фармацевти в борбата със заразата“, се казва в решението за дарението към всички медицински специалисти и фармацевти на първа линия.

Актът на дарителство се осъществява с подкрепата на всички членове на Сдружението, а именно: Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Българската генерична фармацевтична асоциация, Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Българския фармацевтичен съюз.

Дарението към Министерството на здравеопазването е в натура и е предназначено за ключови звена от системата на здравеопазване, изброени по-долу. Във връзка с изострената необходимост от висококачествено оборудване на отделенията за интензивни грижи, се дарява един респиратор от висок клас „General Electric Carescape R860“ за интензивно лечение на критично болни с COVID-19.

Дарението към Столичната регионална здравна инспекция към МЗ е свързано с нарастващата важност на ранната диагностика на COVID-19 и представлява автоматизирана система и PCR китове за изолиране и откриване на вируса.

Системата Nextractor NX-48S позволява автоматизиране на най-дългия процес от молекулярния анализ на COVID-19. Тя работи напълно самостоятелно и извършва всички стъпки от изолирането на РНК от клиничните проби. Системата позволява изолиране на до 48 проби едновременно за 15-20 мин. Дарението включва и PCR китове за изолиране и детекция на SARS-CoV-2 (COVID-19), базирани на методика, препоръчвана за работа от Световната здравна организация.

Дарението към Центъра за спешна медицинска помощ – София е насочено към предпазване на екипите на първа линия, които се борят за спасяване на всички спешни случаи в столицата, и представлява маски за многократна употреба стандарт FFP3 в количество 5,300 броя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът призова мобилните оператори да не спират достъпа до мобилни услуги на абонатите си в периода на пандемията
Омбудсманът призова мобилните оператори да не спират достъпа до мобилни услуги на абонатите си в периода на пандемията
Кметът на Банско: Масовото тестване ще бъде важно за научните среди
Кметът на Банско: Масовото тестване ще бъде важно за научните среди