НОВИНИ

Български журналист е част от екипа, спечелил награда "Пулицър" тази година

български журналист част екипа спечелил награда пулицър година
Снимка: Здравко Йончев/АЕЖ
bnt avatar logo
от БНТ
18:56, 05.05.2020
Чете се за: 01:04 мин.
Още

Българската журналистка Боряна Джамбазова е част от екипа, направил разследването за действията на руските тайни служби по света, което донесе награда “Пулицър” за международна журналистика на Ню Йорк Таймс. Победителите бяха обявени късно снощи.

Вестник “Ню Йорк Таймс” спечели най-много награди тази тази година. Изданието бе отличено с общо три “Пулицър”а: в категорията за разследваща журналистика бе отличена поредицата на Браън Розентал, посветена на условията, в които работят таксиметровите шофьори в Ню Йорк, много от които са били принудени да сключат заеми при заробващи условия; в категорията най-добра коментарна рубрика наградата отиде при Никол Хана-Джоунс за есето ѝ “1619”, посветено на робството и на приноса на чернокожите за американската история; а в категорията “международна журналистика” победител е екипът, разработил поредицата “Скритата война на Путин”, посветена на действията на руските тайни служби в няколко държави по света – Украйна, Мадагаскар, България, Либия, Централноафриканската република.

Част от този екип е и Боряна Джамбазова с нейния принос за за журналистическото разследване на българска територия.

През декември миналата година “Ню Йорк Таймс” пише за връзката на руските тайни служби с опита за отравяне на българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Автор на материала е журналистът Майкъл Шуорц, който работи заедно с Боряна Джамбазова при отразяването на темата в София.

Боряна Джамбазова е член на Управителния съвет на АЕЖ – България и журналист на свободна практика. Започва да работи като репортер през 2005 г., като пише както за български, така и за чужди медии. Оттогава отразява широк кръг от теми – от актуални политически и икономически събития до социални въпроси и проблеми, свързани с човешките права.

Нейни материали са публикувани в New York Times, Economist и Politico Europe.

Завършила е бакалавърска степен по журналистика в Софийския университет и магистратура по нови медии в New York University като стипендиант на програма „Фулбрайт“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАБХ публикува изискванията за работа в откритите търговски площи на заведенията
БАБХ публикува изискванията за работа в откритите търговски площи на заведенията
Окончателно: Съдът остави певицата ЛиЛана в ареста
Окончателно: Съдът остави певицата ЛиЛана в ареста