НОВИНИ

Безпрецедентни мерки за сигурност в Лондон преди погребението на кралица Елизабет Втора

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:40, 16.09.2022
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Двама британски полицаи са били намушкани с нож в центъра на Лондон днес. Нападателят е задържан, властите не разглеждат нападението като терористичен акт. Двамата служители на реда са в болница. Нападателят също е в болница, след като при ареста му е било използвано електрошоково оръжие. Инцидентът става в условия на мащабни мерки за сигурност преди предстоящото погребение на кралица Елизабет Втора в понеделник. По улиците на британската столица са разположени хиляди полицаи.

Обстоятелствата около нападението срещу двамата полицаи в района на лондонския "Лестър скуеър" остават неясни. Според британския всекидневник „Телеграф" заподозреният се „държал хаотично" при приближаването на двамата полицаи, които не били въоръжени. Първоначално нападателят се държал смирено, но след това извадил нощ и намушкал единия служител на реда във врата. Той е по-тежко пострадалият, колежката му е получила рана в ръката. Животът и на двамата е вън от опасност, съобщи лондонския кмет Садик Хан.

"Единият полицай е намушкан три пъти във врата и един път в гърдите, пострадал е сериозно. Дошли са и други колеги, последвала е борба с обезумял индивид. Използвани са електрошок и лютив спрей. Служителят е прибегнал и до метална телескопична палка. В крайна сметка нарушителят е бил усмирен и арестуван", заяви Марк Роули от полицията на Лондон.

Държавното погребение на кралицата в понеделник е най-голямата операция по сигурността, провеждана някога от лондонската полиция, заяви ръководството на силите на реда в британската столица. Като отделно събитие траурната церемония ще е по-мащабна от Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. и тържествата за платинения юбилей на покойната Елизабет Втора. Лондонското летище "Хийтроу" обяви, че в понеделник ще спре всички полети 15 минути преди и след двуминутното национално мълчание, "за да се избегнат шумови смущения".

Високите гости са посъветвани да не използват частни самолети и лимузини. Изключение е направено за лимузината на американския президент Джо Байдън. Папа Франциск обяви, че няма да пътува, но през двата почивни дни в Лондон започват да се стичат висши политици, световни лидери и кралски особи от цял свят.

Сигурността вече е засилена значително в замъка Уиндзор, западно от Лондон, където в понеделник ще се състои държавното погребение. Полицията вече проверява и капаците на уличните шахти. Хората не са против полицейското присъствие.

Кралица Елизабет Втора ще почива до своя съпруг принц Филип, който напусна този свят миналата година, два месеца преди да навърши 100 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Абдулахи Шеху: Избрах Левски заради целите и амбициите на клуба (Видео)
Абдулахи Шеху: Избрах Левски заради целите и амбициите на клуба (Видео)
Изписаха от болницата 18-годишното момче, пострадало при катастрофата край Панчарево
Изписаха от болницата 18-годишното момче, пострадало при катастрофата край Панчарево