НОВИНИ

Бившият президент на ЮАР Зума влезе в затвора и веднага беше освободен

южноафриканският президент джейкъб зума подаде оставка
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:19, 11.08.2023
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Бившият президент на Южна Африка Джейкъб Зума се върна в затвора, за да бъде освободен незабавно, съобщи правителството относно последния обрат в съдебната сага, свързана с присъдата му за неуважение към съда.

Зума получи заповед да се яви отново в затвора и пристигна в 6 ч. сутринта местно време в следствения арест в Есткорт, северозападно от Дърбан, където беше "приет в системата", съобщиха от затворническата служба.

Но беше освободен почти веднага като част от "процеса на опрощаване", целящ да се справи с пренаселеността на затвора, заяви националният комисар на корекционната служба Макготи Тобакгале на пресконференция в Претория

"При постъпването му в системата той беше подложен на административни процедури ... След това беше освободен", каза Тобакгале.

Зума беше осъден през юни 2021 г., след като отказа да даде показания пред комисията, разследваща финансовите злоупотреби и шуробаджанащината по време на неговото управление, но беше освободен предсрочно по медицински причини само два месеца след влизането на присъдата в сила.

Той започва да изтърпява присъдата си предсрочно през юли 2021 г.

Вкарването му в затвора предизвика протести, които прераснаха в бунтове и грабежи, при които загинаха над 350 души в най-тежкото насилие в страната от идването на демокрацията в Южна Африка.

През следващия месец той беше приет в болница за неизяснено състояние, преди да получи предсрочно освобождаване по медицински причини.

През ноември миналата година апелативният съд установи, че освобождаването е било незаконно, и нареди 81-годишният мъж да бъде върнат в поправителния център "Есткорт" в източната провинция Квазулу-Натал.

Затворническата служба на Южна Африка, която предостави условното освобождаване на Зума, обжалва решението, но миналия месец Конституционният съд отхвърли искането.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на Апоел Беер Шева: Оптимист съм след мача с Левски
Треньорът на Апоел Беер Шева: Оптимист съм след мача с Левски
Локомотив Пд излиза срещу Пирин в опит да запази водачеството си в Първа лига
Локомотив Пд излиза срещу Пирин в опит да запази водачеството си в Първа лига