НОВИНИ

Борис Джонсън обеща евакуацията от Афганистан да продължи и след края на август

борис джонсън обеща евакуацията афганистан продължи края август
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
09:23, 28.08.2021
Чете се за: 01:40 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че изпитва дълбоко съжаление за всички, които остават в Афганистан и обеща да направи всичко възможно за тяхното евакуиране и след 31 август. Джонсън заяви, че ще положи максимални усилия евакуацията да продължи и след като стане официалното изтегляне на съюзническите войски от Афганистан.

По-рано министърът на отбраната Бен Уолъс каза, че операцията по евакуирането навлиза в последната си фаза и с оглед на сигурността след атентатите на летището няма да бъдат повикани повече хора, за да може да се приключи с онези, които вече са на летището и имат всички необходими документи да напуснат. Министрите обаче обещават да се погрижат за всички, които засега остават в Афганистан, но желаят да го напуснат.

По данни на Министерството на отбраната между 800 и 1100 афганистанци, помагали на британците, и 100 - 150 британци, са сред хората, които трябва да бъдат прехвърлени на Острова, но ще останат след 31 август. Не са малко обаче онези, които обвиняват пряко британското правителство, че изоставя хората на произвола на съдбата.

Премиерът Борис Джонсън потвърди изнесената по-рано информация от външния министър Доминик Рааб, че сред жертвите на атентата на летището в Кабул в четвъртък има и трима британци, един от които дете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова влезе в основната схема на US Open като "щастливата губеща"
Виктория Томова влезе в основната схема на US Open като "щастливата губеща"
Християн Стоянов осигури на България втори медал от Параолимпийските игри
Християн Стоянов осигури на България втори медал от Параолимпийските игри