НОВИНИ

Брюксел обвини Амазон в нарушаване на конкуренцията на онлайн пазара на дребно

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:02, 10.11.2020
Чете се за: 00:45 мин.
По света
брюксел обвини амазон нарушаване конкуренцията онлайн пазара дребно
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия обвини американския гигант в онлайн търговията Амазон в нарушаване на европейските правила за конкуренцията на онлайн пазара на дребно. Брюксел смята, че компанията системно използва в своя ползва данните на независими търговци на дребно, които продават чрез нейната платформа.

Комисията също така започна и второ официално антитръстово разследване относно възможното преференциално третиране на собствените оферти на Амазон за продажба на дребно и тези на продавачи, които използват логистиката и доставките на Aмазон.

Според изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, отговаряща за политиката на конкуренция, правилата на Амазон не трябва облагодетелстват собствените оферти за продажба на дребно на компанията.

Еврокомиисята припомня, че Амазон има двойна роля като платформа: от една страна осигурява пазар, където независимите продавачи могат да продават продукти директно на потребителите, а от втора, продава продукти като търговец на дребно на същия този пазар, в конкуренция с останалите продавачи.

Еврокомисията смята, че използването на данни за други продавачи позволява на Амазон да избягва нормалните рискове от конкуренцията на дребно и да използва господството си на пазара за предоставяне на пазарни услуги във Франция и Германия - най-големите пазари за Амазон в ЕС.

Ако бъде потвърдено, това би нарушило член 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), който забранява злоупотребата с господстващо пазарно положение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След поредната взломна кражба: Зрелищен арест на двама обирджии в Бургас
След поредната взломна кражба: Зрелищен арест на двама обирджии в Бургас
Трима на съд за джихадистките атаки в Барселона през 2017 г.
Трима на съд за джихадистките атаки в Барселона през 2017 г.