НОВИНИ

Брюксел започна наказателна процедура срещу Лондон

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:22, 01.10.2020
Чете се за: 01:29 мин.
По света

Европейската комисия изпрати днес официално уведомително писмо на Великобритания за нарушаване на задълженията по силата на Споразумението за оттегляне. Това означава началото на официално производство за установяване на нарушение срещу Обединеното кралство. Лондон разполага с един месец, за да отговори на днешното писмо.

В член 5 от Споразумението за оттегляне се посочва, че Европейският съюз и Обединеното кралство трябва да предприемат всички подходящи мерки, за да гарантират изпълнението на задълженията, произтичащи от Споразумението за оттегляне, и че те трябва да се въздържат от всякакви мерки, които биха могли да застрашат постигането на тези цели. Двете страни са обвързани от задължението за добросъвестно сътрудничество при изпълнението на задачите, произтичащи от Споразумението за оттегляне.

Бъдещето на Брекзит: Британският парламент прие спорен закон

На 9 септември 2020 г. правителството на Обединеното кралство внесе законопроект ("Закон за вътрешния пазар на Обединеното кралство"), който, ако бъде приет, очевидно ще наруши Протокола за Ирландия/Северна Ирландия, тъй като ще позволи на органите на Обединеното кралство да не вземат под внимание правните последици от материално-правните разпоредби на Протокола съгласно Споразумението за оттегляне.

"Проектозаконът в самото си естество е нарушение на задълженията по споразумението за Брекзит. Ако бъде приет в този вид ще бъде в пълно противоречие с протокола за Северна Ирландия. Крайният срок изтече вчера. Проблемните клаузи не бяха оттеглени и тази сутрин Комисията реши да изпрати писмо с официално известие до британското правителство. Това е първа стъпка в наказателна процедура. Писмото приканва британското правителство да отговори в рамките на един месец", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Представители на правителството на Обединеното кралство признаха това нарушение, като заявиха, че целта му е била да позволи на Обединеното кралство трайно да се отклони от задълженията, произтичащи от Протокола. Правителството на Обединеното кралство не оттегли спорните части от законопроекта, въпреки многобройните искания от страна на Европейския съюз.

С това Обединеното кралство е нарушило задължението си да действа добросъвестно, както е посочено в член 5 от Споразумението за оттегляне. Освен това то стартира процес, който - ако законопроектът бъде приет - ще възпрепятства изпълнението на Споразумението за оттегляне. В резултат на това Комисията започна днес процедура за нарушение в съответствие с разпоредбите на Споразумението за оттегляне.

Ще има ли търговска сделка между Великобритания и ЕС след Брекзит?

До края на този месец Обединеното кралство трябва да представи своето становище във връзка с официалното уведомително писмо. След като разгледа тези съображения или ако не бъдат представени коментари, Комисията може, ако е целесъобразно, да издаде мотивирано становище.

Споразумението за оттегляне бе ратифицирано както от ЕС, така и от Обединеното кралство. То влезе в сила на 1 февруари 2020 г. и има правни последици съгласно международното право.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов тролей свързва квартал "Банишора" и Окръжна болница
Нов тролей свързва квартал "Банишора" и Окръжна болница
Откриха плантация с коноп във Варненско
Откриха плантация с коноп във Варненско