НОВИНИ

Бум на телефонните измами отчитат от МВР

Зачестяват случаите във Варна, София, Пловдив и Бургас

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:15, 12.02.2024
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
бум телефонните измами отчитат мвр
Слушай новината

През последните месеци се наблюдава засилен трафик на измамни обаждания като основен техен получател отново са възрастни хора, отчита МВР. Зачестяват случаите в градовете Варна, София, Пловдив, Бургас и околните населени места, където криминалистите работят приоритетно, независимо, че аналогични престъпления се наблюдават на територията на цялата страна.

По данни на сектор „Измами“ в Главна дирекция „Национална полиция“ през януари са предотвратени 39 опита за телефонни измами в страната, а за 2022 г. те са общо 216.

Основните измамни сценарии са добре познати - мними полицаи, лекари, адвокати, роднини звънят на жертвите и възползвайки се от тяхната емоционална нагласа, съобщават разработената схема за съдействие на полицията, помощ на изпаднал в беда или пострадал роднина, последвани от искане на пари и условие за тяхното предоставяне. Има и случаи, при които сценарият е за неплатени сметки за ток.

От МВР напомнят, че искането на пари по телефона е основен индикатор за измама. От там съветват веднага да се затвори телефонът, да не се действа импулсивно, да се опитаме да се свържем с нашите близки, както и да подадем сигнал на тел. 112.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПСЖ отписа от сметките си Килиан Мбапе
ПСЖ отписа от сметките си Килиан Мбапе
Адриан Андреев преодоля първия кръг на квалификациите за турнира в Манама
Адриан Андреев преодоля първия кръг на квалификациите за турнира в Манама