НОВИНИ

Показаха как ще се броят бюлетините с видеозаснемане

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:38, 21.03.2023
Чете се за: 02:50 мин.
Политика
Слушай новината

Системата за видеонаблюдение и видеозаснемане на броенето на бюлетините беше показана официално.

На специална платформа ще може да се види в реално време как се броят хартиените и машинните бюлетини и как се попълва протоколът, но след края на изборния ден.

Между 1000 и 2000 секции обаче няма да отговорят на новите изисквания заради слабо интернет покритие. За целта бяха купени над 12 100 устройства, които струват 6,5 милиона лева. Освен в Русия, никъде другаде в Европа няма такава практика по време на избори.

В събота членовете на избирателните комисии ще получат комплект от устройството със статив, както и два плика - син и зелен.

На 1 април ще се тества системата за видеозаснемане на броенето след вота

Процесът започва със сканиране на QR код от синия плик в събота за 10 секунди. В неделя членовете на СИК ще трябва да сканират и кода от зеления плик. А после и да заснемат и покажат в реално време броенето на бюлетините. От Обществения съвет към ЦИК обаче вече обявиха, че видеонаблюдението няма да може да покаже отбелязания вот на бюлетината, а само какъв е редът в секцията.

Платформата, на която ще се случи това, не е базирана в България и е защитена от хакерски атаки, увериха от "Информационно обслужване".

"В съботния ден сме приготвили инструкция с всички стъпки. Ключовото нещо е QR кодът. Тестваме системата, отново се сканира QR кодът. И тестът започва - той е около 10 секунди и имаме за цел дали има връзка и дали тя е качествена", каза Ивайло Филипов, изпълнителен директор на "Информационно обслужване".

"Независимо от предизвикателствата и при отчитане на факта, че за първи път това се прави в държавата. На всичкото отгоре това е непознат процес в рамките на ЕС. Нашите изследвания показаха, че в рамките на Европа, само в Русия има такива действия. Ние сме се опитали да предложим вариант за реализиране, който е най-щадящ държавния бюджет. Ще ви припомня стойността - близо 6,5 милиона", каза Георги Тодоров, служебен министър на електронното управление.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално: След репортаж на БНТ за опасните никотинови торбички - готвят законови промени
Специално: След репортаж на БНТ за опасните никотинови торбички - готвят законови промени
Украйна бойкотира турнирите по фехтовка, в които участват Русия и Беларус
Украйна бойкотира турнирите по фехтовка, в които участват Русия и Беларус