НОВИНИ

ЦИК прие условията и реда за образуване на секции извън страната за вота през октомври

Комисията определи и условията за назначаване на секционни комисии

септември цик приема документите партиите коалициите вота
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:41, 30.08.2024
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Централната избирателна комисия прие решение за условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната и за назначаване съставите на секционните избирателни комисии за изборите за народни представители на 27 октомври тази година.

Избирателните секции извън страната се образуват от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България и при спазване на законодателството на съответната държава.

Български гражданин, който има право да избира на вота на 27 октомври т.г. и желае да гласува извън страната, може да заяви това не по-късно от 25 дни преди изборния ден (1 октомври 2024 г.) чрез писмено заявление по образец, се посочва в решението на ЦИК.

Заявлението може да бъде подписано саморъчно и подадено лично до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава; да бъде изпратено с писмо по пощата или чрез куриерска услуга до дипломатическото или консулското представителство в съответната държава, като в едно писмо може да има повече от едно заявление, но във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице; или да бъде подадено електронно, през интернет страницата на ЦИК.

Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България изготвят и подписват списъци на лицата, които имат право да гласуват, по държави и места. Списъците служат за образуване на избирателни секции за гласуване извън страната.

Централната избирателна комисия не по-късно от 21 дни преди изборния ден (5 октомври 2024 г.) определя местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната, и броя на избирателните секции във всяко място.

Избирателните секции се образуват със заповед от ръководителите на дипломатическите или консулските представителства не по-късно от 18 дни преди изборния ден (8 октомври 2024 г.) въз основа на предходното решение на ЦИК. В заповедта се посочва местоположението на избирателните секции по места.

Когато броят на избирателите, които са гласували в места на проведени до пет години преди изборния ден избори, е повече от 500, в съответните места се образуват толкова избирателни секции, колкото пъти числото 500 се съдържа в броя на избирателите. При наличие на остатък може да се образува допълнителна секция. Същото се и прилага и когато броят на подадените заявления за гласуване в места извън страната надхвърля 500.

ЦИК назначава секционни избирателни комисии за всяка избирателна секция извън страната не по-късно от 12 дни преди изборния ден (14 октомври 2024 г.), се посочва в решението.

Секционната избирателна комисия извън страната се състои от председател, заместник-председател, секретар и членове. При определяне състава и ръководствата им се запазва съотношението на парламентарно представените партии и коалиции. Съотношението се определя, след като от броя на членовете бъдат изключени членовете, предложени от министъра на външните работи или от оправомощен от него заместник-министър.

Министърът на външните работи публикува незабавно на интернет страницата на Министерството на външните работи условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната. Същите се публикуват и на интернет страниците на българските дипломатически и консулски представителства.

Вчера Централната избирателна комисия определи възнагражденията на членовете на районните избирателни комисии (РИК) и секционните избирателни комисии (СИК)/ПСИК в страната и специалистите към РИК за произвеждане на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общественият съвет на БФС подкрепи президента на БФС Георги Иванов и го призова да предприеме реформи на Съдийската комисия
Общественият съвет на БФС подкрепи президента на БФС Георги Иванов и го призова да предприеме реформи на Съдийската комисия
Семейство в пернишкото село отглежда малко кенгуру
Семейство в пернишкото село отглежда малко кенгуру