НОВИНИ

Цветелина Абрашева за историческото постижение на Камила Валиева: Този скок се очакваше

цветелина абрашева историческото постижение камила валиева скок очакваше
bnt avatar logo
от БНТ
22:49, 07.02.2022
Чете се за: 05:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Третият ден от Зимните олимпийски игри в Пекин ни предложи исторически момент във фигурното пързаляне, след като състезателката на Руския олимпийски комитет Камила Валиева изпълни първия в историята четворен скок на Олимпийски игри.

За да коментира това историческо постижение, специален гост в предаването "Олимпийски върхове" беше спортната журналистка на БНТ и бивша фигуристка Цветелина Абрашева.

"Този скок се очакваше. От няколко години четворните скокове са в програмата на момичетата от Русия. Камила Валиева е една състезателка, от която се очаква не само четворен скок, но и да спечели олимпийската титла при жените освен че днес спечели и отборната титла. Обичайните отбори продължават доминацията си. Русия, Япония, САЩ, Канада, Китай при спортните двойки. Това са нациите, които развиват на много високо ниво фигурното си пързаляне и традициите им са от няколко десетилетия насам", сподели тя.

Участничката от Зимните олимпийски игри в Лилехамер 1994 във фигурното пързаляне допълни, че че четворният скок на Валиева е бил очакван на фона на тенденцията в последните години жените все повече да усложняват своите програми.

"Безспорно се усложниха програмите в женското фигурно пързаляне. Както вече казах, най-добрите състезателки от доста време правят четворни скокове. Даже първия четворен скок, регистриран на състезание, е през 2003 година от Мики Анду на финала на Гран при при девойките. Интересното е, че именно млади момичета правят тези четворни скокове, които изискват много добра техника. Преди време се считаше, че мъжете могат да изпълнят тези скокове, тъй като се иска огромен скок, бързо въртене, нужна е огромна сила, но фигурното пързаляне е много техничен спорт и всъщност ключовото е именно тази много добра техника. Когато аз участвах по състезания, решаваща беше пълната тройна програма при жените, а сега вече говорим за пълна четворна програма, което е извънземно", сподели Абрашева.

Бившата фигуристка коментира и предстоящото участие в Пекин на единствената ни представителка във фигурното пързаляне Александра Фейгин.

"Изключителен успех е самият факт е, че ще имаме представител във фигурното пързаляне. Самото класиране на Александра Фейгин е огромен успех за нея и за цялото българско фигурно пързаляне. Оттук нататък, каквото и да направи, всичко би било бонус. Надявам се да я видим във финала, което означава да попадне сред първите 24 след кратката програма. Александра имаше проблеми през лятото, направи операция на коляното си, но смятам че тя има своите шансове и именно класирането за финал ще бъде основната ѝ цел", заяви Цветелина Абрашева.

Тя посочи още и коя според нея е основната фигура в руския отбор, която е направила така, че през последните години руската школа да се превърне във "фабрика за шампион" при жените.

"На Олимпийски игри, световни и европейски първенства една нация може да изпрати максимум по трима състезатели, но руснаците имат при жените подготвени 4-5 момичета, които могат да се борят за медалите. Това обаче не винаги е било така. Женското направление, що се отнася до руската школа, изоставаше в сравнение с останалите, но в последните години се превърна в една фабрика за шампиони и голямата виновничка затова е една треньорка – Етери Тудберидзе и целият екип, който работи с нея", коментира спортната журналистка на БНТ.

Накрая на разговора Цветелина Абрашева се върна и към днешният финал в бягането на 1000 метра в шорттрека при мъжете, при който шампион стана китаецът Рен Дзивей след спорно съдийско решение.

"Във финала на 1000 метра в шортрека при мъжете участваха трима китайци и двамата унгарци, а когато има повече от един състезател от дадена нация имаме предпоставки за "тактическо бягане". Състезателите се побутваха по време на дистанцията, но в крайна сметка съдиите решиха да дисквалифицират Лиу Шандор от Унгария и така титлата отиде при китаеца Рен. В по-ранната фаза на състезанието отново имахме подобно спорно съдийско решение и то отново беше в полза на китайски състезател, което повдига у мен въпроса дали нямаше лек домакински толеранс в тези ситуации", завърши Цвети Абрашева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Група руски кораби навлезе за учение в Средиземно море
Група руски кораби навлезе за учение в Средиземно море
Троян остава без родилно отделение заради голям брой медици с ковид
Троян остава без родилно отделение заради голям брой медици с ковид