Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Денков: Ще подам оставка, ако вътрешният министър не осъди полицейското насилие на протеста

Премиерът постави ултиматум към вътрешния министър да отстрани полицаите, които са превишили правомощията си

bnt avatar logo
от БНТ
15:59, 20.11.2023
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Николай Денков
Снимка: БТА
Слушай новината

Премиерът Николай Денков призова вътрешния министър Калин Стоянов и политиците, които го защитават, да заявят категорична позиция за насилието от страна на някои полицаи на протеста на футболните фенове. От това ще зависят последващите действия на министър-председателя като е възможно самият той да подаде оставка, стана ясно на брифинг в МС.

"Ако министъра не припознае това като насилие, което заслужава изключително сериозна тежка санкция, включително и изясняване защо това се случва периодично в полицията и как да го премахнем, ще си подам оставката. Това е недопустимо да се случва повече. Това, което искаме е министъра да застане отпред и да каже: "Това повече не може да се търпи!".

Аз не мога да приема да бъде премиер в правителство, което бие хората по улиците така, както ставаше преди. Очевидно е, че има култура в полицията, сред част от хората, която смята за нормално да излезеш да биеш с палки деца, беззащитни хора, жени...Това не е приемливо и не може да продължаваме така. Искам и министъра, и политиците, които го защитават, да кажат приемат ли това за нормално. Моите действия към министъра ще зависят от неговото отношение към насилието. Ако той излезе и каже това, което аз казвам, има действия и тези полицаи напуснат, аз няма да имам проблем с него, но ще имам проблем, ако той продължава да замазва ситуацията", посочи Денков.

Министър-председателят призова Народното събрание да сформира анкетна комисия, която да изясни случаите на полицейско насилие от четвъртък, защо се е стигнало до там и как да бъдат предотвратени в бъдеще подобни прояви.

"Да се изчисти какво точно се е случило и кой носи конкретна отговорност за всяко конкретно действие - кой бие журналисти, кой бие момичето, защо има полицаи без опознавателни знаци и маски? Защо ни се казва, че не са имали информация за провокации и затова са нямали съответното въоръжение след като виждаме във видеата тежко оборудвани полицаи? Тук има противоречия, които трябва да се изчистят и то така, че политиците, които изровят тази информация, да бъдат убедени, че повече така не може и те да кажат, че повече така не може", допълни той.

Той изтъкна, че огромният брой полицаи са охранявали протеста на футболните фенове в четвъртък по начин, който е за пример, но тези, които са биели без причина, нямат място в редиците на полицията.

"Ако искаме насилието да изчезне, всички политици и държавни институции трябва да бъдем първите, които да даваме пример, че проявите на насилие са недопустими. Затова всички трябва да осъдим насилието, както на запалянковците, така и на полицаите, само и единствено на тези, които злоупотребиха с правомощията си. Тези полицаи петнят полицията и нямат място там", каза Денков.

Денков оценява работата на Калин Стоянов по членството на страната в Шенген като блестяща. В същото време, обаче отчита недооценка на случилото се на протеста в четвъртък.

Премиерът отрече да е имало вмешателство от страна на "Продължаваме Промяната" в МВР по време на местните избори.

"Ако е имало контакти на Кирил Петков и Калин Стоянов, те са били за това, че трябва да се свърши работата по превенция на купуването на гласове. Никога и по никакъв начин не е имало разговори от типа "Тука трябва да е печеливша една партия или да бъде губеща друга партия". Няма такова нещо!", каза Денков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още българи и техни близки са изведени от Газа
Още българи и техни близки са изведени от Газа
Иван Иванов получи признание от академията на Рафаел Надал
Иван Иванов получи признание от академията на Рафаел Надал