НОВИНИ

Депутати от ДПС участваха в Интерпарламентарния форум по разузнаване и сигурност във Вашингтон

bnt avatar logo
от БНТ
22:14, 07.12.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
депутати дпс участваха интерпарламентарния форум разузнаване сигурност вашингтон
Слушай новината

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ проведе серия срещи със сенатори, парламентаристи от Европа, дипломати и експерти по сигурността по време на Интерпарламентарния форум по разузнаване и сигурност във Вашингтон, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

По време на срещите са обсъдени сигурността в Черноморския регион и на Балканите на фона на последиците от руската военна агресия в Украйна.

В делегацията на ДПС във Вашингтон са още лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк и вицепрезидентът на световните либерали Хамид Хамид, заместник-председател на парламентарната група на ДПС.

Двудневната конференция се проведе в американския конгрес. Форумът бе открит от Джон Болтън, бивш съветник по националната сигурност на САЩ и дългогодишен посланик в ООН. Той акцентира върху новите предизвикателства пред демократичния свят.

В разговорите си Мустафа Карадайъ и конгресменът Робърт Питинджър обсъдиха актуалните заплахи и хуманитарните проблеми, произтичащи от инвазията на Русия в Украйна.

Председателят на ДПС се срещна и с Нури Туркел, който през май 2020 г. бе назначен от председателката на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси за член на Комисията на Съединените щати по международната свобода на вероизповеданията.

Делегацията на ДПС разговаря с Ади Музурович, директор за Балканите и Централна Европа в Съвета за национална сигурност на САЩ, с когото е обсъдена евроатлантическата интеграция на Западните Балкани.

"Категорични сме, че ако искаме да придвижим региона напред, силното сътрудничество между Европейския съюз и САЩ е задължително", коментира Илхан Кючюк.

По време на среща между него и Пол Масаро, член на Хелзинкския комитет към американския конгрес, двамата са обсъдили евроатлантическата подкрепа за Украйна.

Делегацията на ДПС, водена от лидера Мустафа Карадайъ, посети и българското посолство в САЩ, където разговаря с наши сънародници.

Интерпарламентарният форум по разузнаване и сигурност е основан преди седем години. В работата му се включват представители на изпълнителната и законодателната власти на държави от Европа, Северна и Южна Америка, както и представители на международни компании и неправителствени организации в сферата на международната сигурност.

През юли в Букурещ се проведе 22-рият Парламентарен форум за разузнаване и сигурност, в който Мустафа Карадайъ също взе участие. Основен акцент в срещата тогава бе глобалната сигурност на фона на войната в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичков получи подарък от Карлос Валдерама
Христо Стоичков получи подарък от Карлос Валдерама
Берое с втора поредна загуба в Балканската лига
Берое с втора поредна загуба в Балканската лига