НОВИНИ

Депутатите приеха промени в Закона за енергетиката

Николай Минков
от Николай Минков
13:36, 12.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
политическите реакции парламента взрива полско украинската граница
Слушай новината

С промени в Закона за енергетиката се дава възможност за инсталиране на мощности за съхранение на електроенергия, които вече стават част от енергийната система на страната.

В мотивите е посочено, че съхранението на енергия играе важна роля в процеса на преход към въглеродно неутрална икономика, подобрява стабилността на енергийната мрежа, сигурността на електроснабдяването и намалява разликата между екстремните стойности на цените на енергията.

По тази причина трябва да се внедри широка гама от технологии за съхранение, притежаващи всички характеристики по отношение на мощност, капацитет и време за реакция, за да допринесат за стабилността на мрежата, регулиране на напрежението, оперативен резерв, диспечиране.

Чрез промените в закона се създава нов раздел "Съхранение на електрическа енергия", в който се регламентира тази дейност като оператор, съоръжение за съхранение, равнопоставен достъп до преносната и разпределителните електрически мрежи и равнопоставен достъп до всички пазари на електроенергия и евентуални механизми за балансиране на капацитета.

Предложените изменения в Закона за енергетиката предоставят възможност на оператора на преносната мрежа да предложи временна схема на присъединяване на цялата или част от заявената мощност в случаите, в които за целта на присъединяване следва да се извърши реконструкция и развитие на мрежата.

Така производителите и клиентите ще имат възможност да изберат дали да се присъединят след извършване на съответните промени в мрежата или да се възползват от предложената временна схема на присъединяване, като се съгласяват да присъединят част от заявената мощност и/или намалят производството и/или потреблението си в ситуации на претоварване на системата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кокинакис продължава успешно защитата на титлата си в Аделаида
Кокинакис продължава успешно защитата на титлата си в Аделаида
Евробарометър: 96% от българите са притеснени от поскъпването на живота
Евробарометър: 96% от българите са притеснени от поскъпването на живота