НОВИНИ

Двойно повече жертви на домашно насилие за 2020 г. в Благоевградско

bnt avatar logo
от БНТ
09:25, 14.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Почти двойно повече са жертвите на домашно насилие през миналата година спрямо предходната в област Благоевград. Според психолозите едни от основните причини са дългото време на изолация по време на първата вълна на COVID-19, загубата на работа и безпаричието. От полицията обаче отчитат получените по-малко сигнали.

Често най-големите насилници са добри, възпитани и отзивчиви в ежедневието си, но само една дума или жест може да ги изкара извън равновесие и да причинят тежки физически и психически рани. Така повечето от психолозите описват началото на почти всяка семейна драма свързана с домашно насилие.

Насилникът в някои случаи се извинява, чувства се виновен, но в някои случаи изобщо не изпитва вина и това, което най-често насилникът прави, е да убеди жертвата, че тя е виновна. Огромна част от жените, които са жертва на насилие не се обръщат към властите за помощ, защото те са убедени, че те са си заслужили това, което им се случва. Насилникът им казва: Видя ли какво ме накара да направя? Аз не исках, ти ме накара да го направя, обяснява Деислава Безинкса-Шеинкова – психолог.

Повечето от жертвите на домашно насилие търсят помощ в т. нар. сдружения или кризисни центрове. В Благоевградска област такъв център все още няма, а сдружението е само едно.

До преди две години действията на т. нар. домашни насилници не се третираха като престъпления. Криминализирането им стана в началото на 2019 г. с приетите промени в Наказателния кодекс, като най-тежките прояви се осъждат с лишаване от свобода между 3 и 10 години.

Общо 18 са разследваните случаи, като от тях само 6 са завършили с осъдени в Благоевградска област.

Проблемът е, че полицията няма правомощия на този етап. Това, което може да направи полицията, е да извика извършителя, да го предупреди, да напише протокол за предупреждение той да не извършва насилие или ако се звънне на 112 и полицията дойде отново това са правомощията. Би трябвало, ако един човек иска да се спаси от насилието, да действа по малко по-различен начин и да не разчита само на полицията, казва Силвия Димитрова – председател на сдружение "Знание, успех, подкрепа".

Скоро предстои откриването на две защитени жилища в Благоевград, като всяка жертва на домашно насилие ще може да отседне в тях за необходимия и период само след телефонно обаждане на спешния номер 112.

Автор: Станислава Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Йовчев: Не е трагедия, че няма публика, трагично е, че умират хора
Йордан Йовчев: Не е трагедия, че няма публика, трагично е, че умират хора
Нов тип книжарници в Китай - напомнят съвременни катедрали
Нов тип книжарници в Китай - напомнят съвременни катедрали