Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Е-направления за безплатен антигенен тест за COVID-19 договориха БЛС и НЗОК

bnt avatar logo
от БНТ
13:29, 24.08.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
направление pcr тест издава положителен резултат антигенен тест
Слушай новината

Лекарите вече ще могат да издават електронни направления за безплатни антигенни тестове за COVID-19.

Това става факт с Анекса към Националния рамков договор 2020-2022 за медицински дейности, който подписаха Българският лекарски съюз и НЗОК. Анексът ще влезе в сила след публикуването му в Държавен вестник.

В него се предвижда още здравната каса да поема феталната морфология при бременните, тест за поносимост преди подлагане на упойка и ехографията на млечната жлеза. Сериозен ръст има и в цените на детските кардиохирургични пътеки.

С Анекса се дава възможност на болниците да сключат договор със здравната касата за такава структура на леглата, с каквато са работили по време на Ковид вълните, в рамките на общия брой на леглата в болниците. Подобна мярка е в изпълнение на стратегията на МЗ за привеждането в готовност на системата за посрещане на евентуална вълна.

Така от една страна се гарантира лечението на усложнените пациенти с COVID-19, а от друга няма да се допусне забавяне и ограничаване на лечението на останалите заболявания, посочват от лекарския съюз.

Увеличават се и цените на клиничните пътеки за лечение в интензивно отделение на пациенти с COVID-19, като цената на Клинична процедура 3 от 550 лв. става 700 лв. на ден за пациенти с коронавирус, а Клинична процедура 4 - от 250 на 300 лв. на ден.

Здравноосигурените лица ще могат да си поставят ваксина срещу COVID-19 при всеки общопрактикуващ лекар, а лечебните заведения за болнична помощ, които със заповед на министъра разкриват ваксинационни кабинети за имунизация срещу COVID-19, ще получават заплащане за тази дейност.

С Анекса ще влязат в сила и промените в Наредба 8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията, които включват разширяване на пакета от дейности поети от НЗОК за деца, бременни жени и хора над 18 годишна възраст, както и за някои специфични групи като лица в риск от злокачествено новообразувание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сайт имитира този на БНТ и публикува измислено интервю с пулмолога д-р София Ангелова
Сайт имитира този на БНТ и публикува измислено интервю с пулмолога д-р София Ангелова
Матури в 667 училища през ваканцията, близо 14 000 ученици са подали заявления
Матури в 667 училища през ваканцията, близо 14 000 ученици са подали заявления