НОВИНИ

Едва три кралици са управлявали Испания досега, Леонор ще е четвъртата

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
13:30, 01.11.2023
Чете се за: 06:02 мин.
Още
кралици испания
Слушай новината

Принцеса Леонор де Бурбон навърши осемнадесет години и по всяка вероятност ще седне на испанския трон след баща си крал Фелипе Шести. Много малко вероятно е на двойката Фелипе и Летисия да се роди син. Така че рано или късно Испания ще има кралица, а не крал. Още повече, че ако се случи нещо с Леонор, тя има и по-малка сестра - София. Но колко кралици са управлявали Испания досега ? Едва три, Леонор би била четвъртата. Три жени с напълно различни съдби.

Снимка: Scribd

1.Първата е Изабела Кастилска/ 1451-1504/. Тя сключва династичен брак и управлява заедно със съпруга си Фердинанд Арагонски. Те двамата, с обединяването на владенията си Кастилия, Леон и Арагон, поставят основите на обединението на Испания, което завършва при внука им Карл Пети.

Как Изабела стига до престола?

Дъщеря е на кастилския крал Хуан Втори. След него управлява синът му - Енрике Шести Кастилски. Истински баща на дъщерята на Енрика- Хуана обаче е един от херцозите- Белтран де ла Куева. Това поражда борба за престола след смъртта на Енрике и в крайна сметка той е наследен не от дъщеря си, а от сестра си. Изабела Кастилска е ревностна католичка, известна е с въвеждането на светата Инквизия и изгонването на евреите. Тя субсидира обаче и експедицията на Христофор Колумб, който на 12 октомври 1492-ра открива Америка. Известна със своя ум, енергия и непреклонен характер за 30-годишното си управление Изабела издига кралската власт до непознати висоти. Тя прекарва дните си или на поход, където командва отрядите на армията си или в кабинета си, където със секретарите си съставя важни документи. Изабела и Фердинанд имат пет деца, сред които Катерина Арагонска, първата съпруга на английския крал Хенри Осми и Хуана Лудата - също кралица на Кастилия.

Снимка: The Tudor Society

2. Втората жена - кралица, управлявала Испания е именно дъщерята на Изабела Кастилска - Хуана Кастилска, наричана още Лудата/ 1479-1555/.

Как се стига до това?

Родителите на Хуана кралете Изабела Кастилска и Фердинанд Арагонски имат само един син Хуан Астурийски. Той обаче умира едва на 19 години. Престолонаследничка става по-голямата й сестра Изабела, но тя умира при раждане, детето й също. Така идва редът на Хуана Лудата и тя става кралица след смъртта на майка си Изабела Кастилска през 1504 година. Хуана вече е женена за Филип Австрийски, син на Максимилиан - първи, бъдещ император на Свещената Римска империя. Постепенно става ясно, че тя страда от психическо заболяване, подсилвано от непрекъснатите изневери на съпруга й. Само две години след като Хуана става кралица Фипил умира и това води до абсолютно невменяемото й състояние. Тя периодически разкопава гроба на съпруга си, за да го гледа. През 1509-та по нареждане на баща й, затварят Хуана в замъка Тордесиляс, където тя остава до края на живота си, цели 46 години. Вместо нея управляват баща й Фердинанд Арагонски и синът й Карл Пети- император на Свещената Римска империя.

Снимка: Wikipedia

3. Следващата жена - кралица на Испания управлява доста по-късно. Това е Изабела Втора. Тя е начело на Испания от 1833-а до 1868-а година и докато Изабела Първа и Хуана Лудата са от династията Трастамара, то Изабела Втора принадлежи на династията на Испанските Бурбони. Дъщеря е на испанския крал Фердинанд Седми. Той има четири брака, но само две дъщери от четвъртия с Мария - Кристина Бурбон-Сицилийска. Фердинанд не иска да оставя престола на брат си дон Карлос, променя Салическия закон, който гласи, че престолонаследници могат да са само мъже и установява по-стария испански закон, който позволява и жени да наследяват короната. През 1830-а година Фердинанд Седми провъзгласява по-голямата си дъщеря Изабела за престолоноследничка. Изабела е само на три години, когато баща й умира и регент става майка й Мария-Кристина. Изабела е коронована официално едва на 13 години през 1843-а. Жени се за втория си братовчед Франсиско де Бурбон, но бракът не е щастлив. Управлението й е период на дворцови интриги,чужди влияния, конспирации и преврати. Кралицата е непопулярна. През 1868-а избухва Славната революция и Изабела е принудена да избяга във Франция. През 1870-а тя абдикира от престола. Изабела има шест деца, през 1874-а я наследява синът й Алфонсо Дванадесети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабелла Шиникова отпадна в първия кръг на турнира в Монастир
Изабелла Шиникова отпадна в първия кръг на турнира в Монастир
Мъж, убил сестра си в Омуртаг, иска свобода, съдът го остави в ареста
Мъж, убил сестра си в Омуртаг, иска свобода, съдът го остави в ареста