НОВИНИ

Египет въвежда изискване за QR код в сертификата за PCR тест

пътуваме държави изискват pcr тест влизане
bnt avatar logo
от БНТ
14:56, 17.06.2021
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Считано от утре (18 юни) египетските власти ще изискват в представяния от пристигащите сертификат за негативен PCR тест да се съдържа задължително QR код вместо печат от лабораторията. Без QR код, документът няма да се признае за валиден от местните власти.

По информация на посолството ни в Кайро сертификатът трябва да съдържа часа и датата на вземане на пробата, вида на теста (RT - PCR) и да бъде издаден от оторизирана лаборатория. Приема се на арабски или английски език, като документът следва да бъде представен и в оригинал на хартия. Копие няма да се признава.

Без промяна остават изискванията за представяне на удостоверение с негативен резултат от PCR изследване за COVID-19, направено в страната на отпътуване до 72 часа преди излитане на директния полет до Египет.

Пътниците, които пристигат от Япония, Китай, Тайланд, Северна и Южна Америка, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Южна Корея, както и от лондонското летище "Хийтроу", летищата в Париж или Франкфурт, могат да представят на властите сертификат с негативен резултат от PCR изследване за COVID-19, направено до 96 часа преди времето на излитане на полета им за Египет.

Пътниците, които пристигат на международните летища "Шарм Ел-Шейх", "Таба", "Хургада" и "Марса Алам" и не разполагат със сертификат за PCR изследване за COVID-19, могат да направят медицинското изследване при кацане на някое от изброените по-горе летища. Тестовете се извършват от компетентните египетски власти срещу заплащане в размер на 30 щатски долара или еквивалентна сума в други валути.

Децата под 6-годишна възраст са освободени от изискването за представяне на PCR тест при влизане в страната.

Все още не е разрешено влизането в Египет при представяне само на документ за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19, както и документ, показващ положителен резултат от проведено изследване по метода на полимеразна верижна реакция или бърз антигенен тест за COVID-19 - за лицата, преболедували от COVID-19.

При нужда от съдействие, българските граждани в Египет могат да се свържат с българското дипломатическо представителство в Кайро на следните телефонни номера: +20 2 273 630 25; +20 2 273 660 77, както и на дежурен телефонен номер за спешни случаи в извънработно време: + 20 122 317 1991, а също и на имейл адреси: Embassy.Cairo@mfa.bg; Consular.Cairo@mfa.bg.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Падна голяма отломка от фасада на сграда в София (СНИМКИ)
Падна голяма отломка от фасада на сграда в София (СНИМКИ)
ВАП проверява игрищата в цялата страна, заради инцидента в Асеновград
ВАП проверява игрищата в цялата страна, заради инцидента в Асеновград