НОВИНИ

Експерти: Невъзможно е Украйна да стане член на НАТО

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:12, 16.01.2022
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Приемането на Украйна и Грузия в НАТО е невъзможно и скоро ще видим как ще продължат дипломатическите разговори между Евроатлантическия пакт и Русия. Това стана ясно от разговор в студиото на "Говори сега" по БНТ между дипломата Боян Чуков и журналиста Евгени Кръстев.

Експертите припомниха, че воденето на тези преговори се случват по инициатива на Русия.

Първоначалният опит да се осъществи среща между Москва и Вашингтон се проведе в Женева. Русия настоява да не се разширява НАТО на изток. Едно от тях е да се премахнат всякакви евроатлантически влияние от Украйна и Грузия. Да се изтеглят въоръженията от всички източни страни членки.

"Положителният момент на този диалог, че въпреки липсата на чуваемост този диалог се случва. Формата НАТО - Русия беше блокиран доста дълго време, от страна на Москва. Редките срещи от 2014 г. след окупирането на Крим се случват по инициатива на НАТО", обясни журналистът Евгени Кръстев.

"Става дума за следното нещо, руснаците отдавна намекваха, че ще възникне този проблем - а именно разширяването на НАТО на изток. Руснаците реагират така, защото Алианса отиде толкова плътно до руската федерация, че ракетите са на часове от основните им градове", коментира дипломатът Боян Чуков.

Според дипломата, Русия има предварителен план, за да даде ултиматум на НАТО, че ще влезе в Украйна. Украинските медии вече алармират как ще бъдат дадени в жертва на отношенията Русия - НАТО.

"Руската Федерация чака отговор и ще тръгне към тези варианти, които е подготвила", смята Чуков. "Тук въпросът въобще не опира до Украйна, едната страна се опитва да търгува с нея и да я разпарчетосат. В случая имаме ребалансиране на глобалните фактори в света. На терена излязоха страни като Китай, Русия, Индия. Очаква се изграждане на руски бази в Иран", предупреди той.

Журналистът Евгени Кръстев коментира и евентуалната роля на България в спора.

"Тези оръжия, които са разположени на кримския полуостров могат да бъдат заплаха и за България. Не бива да допускаме да бъдем слабото място на НАТО, защото тогава можем да бъдем уязвими", смята Евгени Кръстев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков за оставката на Гешев: Вятърът на промяната е тук
Кирил Петков за оставката на Гешев: Вятърът на промяната е тук
Проф. Кюркчиев: Няма разлика в имунния отговор при деца над 5 години и възрастни
Проф. Кюркчиев: Няма разлика в имунния отговор при деца над 5 години и възрастни