НОВИНИ

Енергийният министър е в САЩ, обсъжда доставките на втечнен газ за България и региона

енергийният министър сащ обсъжда доставките втечнен газ българия региона
bnt avatar logo
от БНТ
14:38, 22.05.2024
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Чрез доставки от САЩ България ще се наложи като ключов фактор за енергийната сигурност в региона, коментира служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, който е на посещение във Вашингтон.

„Отлично развитата газопреносна система на България, както и значителния капацитет на терминалите за регазификация в Гърция и Турция, с който разполага „Булгаргаз“, ни дават възможност да доставяме сериозни обеми втечнен природен газ за страните от региона. Този капацитет може да бъде използван от американските производители и търговци за стратегически дългосрочни доставки и е успешен отговор на предизвикателствата, свързани с диверсификация и заместване на руския тръбен газ за страните от Югоизточна Европа“, изтъкна министър Малинов по време на срещата си в Белия дом със Стивън Бърнс, директор по енергийна сигурност и Джереми Лонг, директор за Балканите и Централна Европа в Съвета за национална сигурност на САЩ.

Основна тема на разговора е била сигурността на доставките на втечнен природен газ за България и региона и необходимостта от заместване на руския газ, който в момента преобладава. Министър Малинов е обърнал сериозно внимание, че в рамките на последното шестмесечие се забелязва връщане на руския природен газ на пазарите в България и региона чрез фирми посредници.

„В този смисъл е необходим обстоен анализ на отражението му върху пазара и евентуалните мерки, които да бъдат предприети“, акцентира енергийният министър.

По неговите думи, доставките на втечнен природен газ от САЩ са основен фактор за гарантиране на енергийната сигурност на България и региона, а задълбочаването на това сътрудничество е водещ приоритет за страната.

Министър Малинов и неговите домакини от Белия дом разговаряха и за необходимостта от осигуряване на киберсигурност за стратегическите инфраструктурни обекти от енергийния сектор като част от националната сигурност на България.

Стивън Бърнс и Джереми Лонг поеха ангажимент за подкрепа и търсене на възможности САЩ да предоставят американски втечнен природен газ за Украйна и целия регион, посочват още от Министерство на енергетиката.

Привличането на американски стратегически партньори и засилването на икономическото ни сътрудничество чрез предоставяне на технологии, ноу-хау и експертиза при трансформацията на енергийния сектор на България също бе един от акцентите в рамките на стратегическия диалог между двете държави.

Министър Малинов информира своите домакини за развитието на инициативата за Вертикален газов коридор, който се реализира между газопреносните оператори на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова.

„Проектът ще позволи достъп до значителни количества втечнен природен газ за страните от Централна и Източна Европа, изцяло в синхрон с европейските приоритети за сигурно и надеждно снабдяване“, изтъкна министър Малинов.

Енергийният министър акцентира върху присъединяването на Украйна към инициативата, което ще осигури възможност не просто за замяна на газа от Русия, но и за осигуряване на потоци от надеждни източници на втечнен природен газ през мрежата и газохранилищата на Киев. В същото време, реализирането на концепцията за Вертикален газов коридор осигурява възможност за използване на потенциала на украинската мрежа и след предстоящото от 1 януари 2025 г. прекратяване на транзита на руски газ през страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разиграха симулация на сблъсък между два кораба в река Дунав
Разиграха симулация на сблъсък между два кораба в река Дунав
Лошо време в Сърбия: Жена загина, на места е обявено извънредно положение
Лошо време в Сърбия: Жена загина, на места е обявено извънредно положение