НОВИНИ

Енергийният министър: Петков и Радев имат еднакви социално-ориентирани мотиви

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
16:19, 02.02.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
енергийният министър петков радев имат еднакви социално ориентирани мотиви
Слушай новината

Убеден съм, че както президентът, така и премиерът са движени от социално-ориентирани и рационални мотиви. Не мисля, че има някакъв дисонанс. Така министърът на енергетиката коментира задочния спор между Румен Радев и Кирил Петков заради рокадите в "Булгаргаз" и посещението на премиера в Скопие.

Няма каквато и да допирна точка между Борисов и Петков, каза още министъра по повод думите на президента Радев, новото правителство да не се изкушава от наследения модел на управление.

За предупреждението на президента Радев да не се допускат частни посредници министър Николов обясни, че в текущите договори на "Булгаргаз" нищо не е променяно. Причините за промяна в дружеството са основно то да може да функционира като максимално ефективен обществен участник. Също така "Булгаргаз" носи максимално ползи за себе си, а не за външни лица и посредници.

МС сформира работни групи заради скъпия ток, МВР провежда разследване за "Булгаргаз"

Относно помощта за общините и проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) енергийният министър каза, че трябва да има ясни данни за нуждите. За разходите за електроенергия и отопление са проведени предварителни разговори с ЕРП-тата, за да може при необходимост да се изследва профила на консумация.

Така при необходимост ще може да се прецени нуждата спрямо бюджета на съответната община в какъв размер е отклонението. Дългосрочна мярка обаче се планира след изследване на общия размер на консумация на електроенергия да се започне процедура, която да задоволява нуждите от електроенергия. Няма писма, които да са входирани във ведомството за допълнителни компенсации.

Министър Николов очерта и основните фактори на задлъжнялост в сектора - "Топлофикация", газопреносната мрежа, АЕЦ "Белене", ТЕЦ-2 в Стара Загора. Връзката с Комотини, Гърция се очаква да бъде завършена в срок до средата на годината - не се очакват забавяния. Водени са разговори с енергийните министри в региона за подобряване на планирането и баланса в енергийната сфера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кърлингът даде старт на Зимните олимпийски игри в Пекин
Кърлингът даде старт на Зимните олимпийски игри в Пекин
Проф. Сербезова: Моят избор е не да използвам човешки трагедии за политически цели, а да подобря системата
Проф. Сербезова: Моят избор е не да използвам човешки трагедии за политически цели, а да подобря системата