НОВИНИ

Ердоган и Байдън обсъдиха членството на Швеция и Украйна в НАТО

байдън разговаря ердоган обеща цялата необходима помощ
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:46, 09.07.2023
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и президентът на САЩ Джо Байдън разговаряха по телефона, обсъждайки членството на Украйна и Швеция в НАТО, както и доставките на изтребители F-16 за Турция. Това беше съобщено от пресслужбата на турската президентска администрация в Twitter.

Ердоган заяви, че Швеция е предприела някои стъпки към членство в НАТО, като е направила промени в антитерористичното законодателство. Той обаче заяви, че провеждането на "демонстрации, възхваляващи тероризма, опровергава предприетите стъпки". Той също така заяви, че свързването на искането на Турция за американски изтребители F-16 с одобрението на Анкара за кандидатурата на Швеция е некоректно.

По време на разговора двамата президенти обсъдиха и членството на Турция в Европейския съюз. Ердоган заяви, че турската страна иска да активизира процеса на присъединяване към ЕС. Той добави, че очаква лидерите на ЕС на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли да изразят подкрепа за стремежа на Турция за членство в ЕС.

"Лидерите се договориха да се срещнат на четири очи във Вилнюс и да обсъдят подробно двустранните отношения между Турция и САЩ, както и регионални въпроси", се казва в изявление на администрацията.

Други подробности за разговорите не се съобщават. Белият дом все още не е съобщил за разговорите на Джо Байдън с Реджеп Тайип Ердоган.

На 4 юли турският външен министър Хакан Фидан, коментирайки присъединяването на Швеция към НАТО, постави под въпрос целесъобразността на това от гледна точка на стратегическата сигурност. Според него членството на Швеция "носи повече проблеми, отколкото сила на НАТО. Турция обвинява Швеция, че дава подслон на членове на Кюрдската работническа партия, която тя смята за терористична организация.

НАТО очакваше проблемите да бъдат разрешени преди срещата на върха в Литва на 11-12 юли. Поредната акция по изгаряне на Корана в Стокхолм обаче отново блокира съгласието на Анкара.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драгомир Драганов ще ръководи реванша между Егнатия и Арарат-Армения в Лигата на конференциите
Драгомир Драганов ще ръководи реванша между Егнатия и Арарат-Армения в Лигата на конференциите
Ботев Пд победи сръбския Раднички в контрола седмица преди старта на новия сезон
Ботев Пд победи сръбския Раднички в контрола седмица преди старта на новия сезон