НОВИНИ

Естония може да стане първата страна в Европа със сертификат за антитела

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:02, 13.10.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

В Естония се обсъжда издаването на сертикификати на хора, които имат антитела срещу COVID-19. Предложението e на работна група от вирусолози към правителството. Документът ще важи само на територията на страната.

Около 100 000 души в Естония вероятно имат антитела срещу COVID-19, но заразата не е била потвърдена с ПСР тест и затова не са в официалната статистика. Предложението на най-известния вирусолог на страната е на тези хора да се издават краткосрочни сертификати.

"Трябва обаче да се подчертае, че никъде по света, нито една организация не завява, че определена концентрация на антитела създава защита", заяви професора по вирусология Иржа Лутсар.

Затова и подобен документ може да действа само на територията на Естония. Но според здравния министър на страната подобна мярка ще предизвика по-скоро объркване.

"Има логика, хората, които докажат с тест за антитела, че са преболедували, да получат сертификат. Основният недостатък е, че такъв документ ще е валиден само на национално ниво. Подобна практика няма в Европейския съюз. И е много трудно да се прецени какво трябва да е нивото на антителата, за да се издаде подобен сертификат." - отбеляза здравният министър на Естония Танел Киик.

Здравният министър на Естония предлага хората с антитела срещу COVID-19 да се ваксинират с една доза.

"Така ефектът ще е по-дългосрочен и хората ще получат 12-месечен сертификат", допълни Киик.

В Естония сертификат, удостоверяващ ваксинация или преболедуване от COVID-19 се изисква при обществени събирания, посещения на заведения и барове, на кина и театри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гешев се срещна с родителите на трите момичета, пометени от кола в Стара Загора
Гешев се срещна с родителите на трите момичета, пометени от кола в Стара Загора
Рилски спортист стартира мачовете си в Европа в ефира на БНТ 3
Рилски спортист стартира мачовете си в Европа в ефира на БНТ 3