НОВИНИ

Eвакуираха животни от зоологическата градина край Хановер заради наводненията

eвакуираха животни зоологическата градина хановер заради наводненията
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:49, 28.12.2023
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Повече от 200 маймуни, лемури, прерийни кучета и сурикати са сред първите животни, които бяха евакуирани от зоопарк в Северна Германия заради наводненията, предаде ДПА. Водата е навлязла в някои от загражденията на парк "Серенгети" в град Ходенхаген, северно от Хановер, съобщи говорителка на зоопарка.

Засегнатите животни вече са настанени на безопасно място, намиращо се също в зоологическата градина. Големи части от територията на зоопарка са наводнени и в някои случаи до тях се стига само с високопроходими автомобили.

Ситуацията е особено критична в Масай Мара Лоджес, зона в зоопарка, в която живеят антилопите и жирафите редом до къщи за гости, в които посетителите могат да резервират нощувка и да отседнат там. В този район на зоопарка водата вече е навлязла в помещенията, в които спят животните, но те засега не са преместени оттам, защото водното ниво не е много високо.

"Преместването на жираф трябва да бъде внимателно обмислено. Това не е напълно безопасно", разказа говорителка на зоопарка.

Река Майсе, която е излязла от бреговете си, граничи със зоопарка. На територията на обширния развлекателен комплекс има и няколко рекички и езера, които са прелели заради покачването на подпочвените води. Паркът е дом на лъвове, носорози, тигри, слонове и други животни.

Няколкостотин души са евакуирани от малки населени места в Долна Саксония заради покачването на водите. Проливни дъждове наводниха голяма част от Германия по време на коледните празници. Реките, набъбнали от продължаващите дни наред валежи, все още представляват заплаха за наводнения в някои райони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жулия Симон и Фабиен Клод спечелиха за втора поредна година световното отборно предизвикателство по биатлон в Гелзенкирхен
Жулия Симон и Фабиен Клод спечелиха за втора поредна година световното отборно предизвикателство по биатлон в Гелзенкирхен
Гонка на магистрала в Хюстън: Извадиха шофьор на тир с бронирана техника (ВИДЕО)
Гонка на магистрала в Хюстън: Извадиха шофьор на тир с бронирана техника (ВИДЕО)