НОВИНИ

Евробарометър: Обществените медии се ползват с най-голямо доверие в България

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:12, 12.07.2022
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
юни медиите декларират собствеността финансирането
Слушай новината

Обществените медии в България са най-надеждният източник на новини, показва проучване на Евробарометър, направено по поръчка на Европейския парламент.

44% от интервюираните в България казват, че се доверяват най-много на обществените медии, включително на тяхното онлайн съдържание. На второ място по доверие са социалните мрежи като 25 процента от запитаните българи казват, че се доверяват най-много на хората или групите, които следват в социалните мрежи и платформи. На трето място по доверие с 23 процента са другите онлайн платформи като блогове и подкастове, а на четвърти са частните телевизии и радиостанции с 21 процента доверие.

Тенденцията обществените медии да се ползват с най-голямо доверение важи за целия ЕС, с изключение на две държави - Полша и Унгария. В Полша частните телевизии се ползват с най-голямо доверие, а в Унгария най-достоверен източник на информация са хората и приятелски групи, следвани в социалните медии.

С дял от 75% телевизията доминира като основен източник на новини в целия ЕС, в България тя е източник на информация за 86 процента от запитаните. На второ място у нас и в целия ЕС са онлайн новинарските платформи, а на трето - социалните медийни платформи и блогове, радиото е на четвърто място, а печатната преса - на пето.

България е на първо място в ЕС по процент на хората, които смятат, че са били изложени на дезинформация и фалшиви новини през последните 7 дни. 55 процента от българите смятат, че това им се случва „много често“ или „често“. Най-малко склонни да твърдят това са респондентите в Нидерландия – едва 3% смятат, че „много често“ се сблъскват с дезинформация, а за 9% това се случва „често“.

Гражданите в целия ЕС се интересуват най-много от националните политически теми (посочени от 50% от респондентите). По-малък е интересът към европейските и международните въпроси (46%), както и към местните новини (47%).

72% от респондентите си спомнят, че неотдавна са чели, видели или чували нещо за Европейския съюз, било то в пресата, по интернет, по телевизията или по радиото. 57% неотдавна са чели, видели или чули нещо за Европейския парламент.

Запомнянето на новините за ЕС варира между 57% във Франция и 90% в Румъния. Запомнянето на новините относно Европейския парламент се движи между 39% във Франция и 85% в Малта.

Достъпът до новинарски публикации чрез социалните мрежи е още по-важен за младите хора (43% от лицата на възраст 15-24 години спрямо 24% от респондентите над 55 години).

Плащането за новинарско съдържание онлайн все още е по-скоро изключение, тъй като 70% от хората, които имат достъп до новини онлайн, биха използвали само безплатно новинарско съдържание или новинарски услуги онлайн.

Експресното проучване на Евробарометър представя задълбочен поглед върху използването на медиите и медийните навици на гражданите, като разглежда както традиционните медии, така и онлайн медиите. Международната компания за социологически проучвания Ipsos European Public Affairs (Ипсос Юръпиън Пъблик Афеърс) интервюира представителна извадка от граждани на ЕС на възраст 15 и повече години във всяка от 27-те държави членки на Европейския съюз.

Между 26 април и 11 май 2022 г. бяха проведени 52347 интервюта чрез уеб базирана компютърна технология за интервюиране (CAWI), като бяха използвани онлайн панели на Ipsos и неговата партньорска мрежа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КС: Главният прокурор може да бъде изслушван в парламента на всеки три месеца
КС: Главният прокурор може да бъде изслушван в парламента на всеки три месеца
Екатерина Дафовска: За тези 12 години понесох много последствия
Екатерина Дафовска: За тези 12 години понесох много последствия