НОВИНИ

Европа затяга ограниченията, но не иска нова карантина заради COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:32, 16.07.2020
Чете се за: 02:00 мин.
По света
европа затяга ограниченията иска нова карантина заради covid

След като през месец май правителствата в Европа започнаха постепенно да отменят ограниченията, нямаше ръст на заболеваемостта от коронавирус. През последните три седмици обаче, здравните власти отново регистрират увеличаване на случаите. В страните, в които разпространението на коронавируса беше спряно през пролетта, сега са принудени да въвеждат нови ограничения заради локални огнища на заразата.

В Северна Европа ситуацията може да се определи като спокойна, в Западна Европа властите засега се справят с локалните огнища. В южната част на континента, където се намира голяма част от известните курорти, положението става тревожно. Но най-голямо безпокойство предизвиква Източна Европа, където заболеваемостта надхвърля в пъти показателите от пролетта. Властите в редица държави от региона са принудени отново да въведат ограничения, а някъде и да връщат карантината.

Испания – с маски на плажа

Властите в Испания говорят за поне 120 локални огнища на коронавирус в различни части на страната. Седмичният ръст на заразените в сравнение с края на юни се е увеличил два пъти.

В редица региони започнаха да връщат карантинните мерки. В голяма част от Испания е задължително носенето на маски не само в транспорта и на закрито, но и на улиците.

В Андалусия дори отидоха по-далеч: който не е с маска на плажа или в басейна, подлежи на солена глоба от 100 евро.

Италия – без карантина

В Италия до края на юли действа режим на извънредна ситуация. В началото на месеца случаите на коронавирус започнаха да се увеличават. Властите обявиха, че инфекцията е внесена отвън и затвориха временно достъпа на граждани от държави извън ЕС.

Всички пристигащи от неевропейски държави, включително италианци, са длъжни да останат в двуседмична карантина.

Връщането на всеобща карантина засега не се планира, успокои премиерът Джузепе Конте.

Франция се готви за втора вълна

В края на юни седмичният ръст на заразените с коронавирус се увеличи до 3,1 %, но сега вече спадна до 2,2 %.

Президентът Еманюел Макрон заяви, че има признаци на завръщане на вируса, но републиката има готовност за възможна втора вълна. Премиерът Жан Кастекс обяви, че дори и да бъде въведен режим на самоизолация, той няма да има "абсолютен характер".

Германия бързо спря втората вълна

В края на юни в Германия бяха регистрирани огнища в няколко месопреработвателни предприятия, което доведе до въвеждането на строги мерки – ограничаване на контактите, затваряне на кината, спортните зали, музеите и заведенията. Властите успяха да спрат заразата, а седмичният ръст е около 1,3 %.

Освен това повече от 92 % от пациентите в Германия са оздравели, което е максималният показател в света след Китай.

Балканите - пик на нови случаи на фона на протести

В България от началото на юли всеки ден съобщават за пет пъти повече заразени, отколкото през април. От 10 юли в страната преустановиха работа нощните клубове, баровете и дискотеките на закрито, на празнични събития не може да присъстват повече от 30 души, а всички спортни състезания са без публика.

В Румъния властите удължиха режима на тревога – местен аналог на извънредна ситуация. На ден в страната се регистрират около 600 нови случая, а министърът на здравеопазването обяви за втори пик на епидемията. В Румъния има протести срещу законопроект, който, ако бъде приет, ще позволи заразените да бъдат поставяни в изолация без тяхно съгласие.

В Сърбия опитите за затягане на карантината заради ръста на заболели бяха посрещнати с протести. В Белград властите отмениха връщането на полицейския час заради безредиците, но в сила останаха редица мерки: не може да се събират повече от 100 души в едно помещение и повече от 500 на улицата, не работят нощните клубове и кафенетата без тераси. Режим на извънредна ситуация има в 20 града и общини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Племенница на Тръмп издаде книга, съветва чичо си да подаде оставка
Племенница на Тръмп издаде книга, съветва чичо си да подаде оставка
След превръщането на „Св. София“ в джамия: Захариева пред НС за позицията на България
След превръщането на „Св. София“ в джамия: Захариева пред НС за позицията на България