НОВИНИ

Европейски лидери отдадоха почит на Жак Делор

"Бащата" на еврото почина днес на 98 години

европейски лидери отдадоха почит жак делор
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:54, 27.12.2023
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на Франция Еманюел Макрон отдаде почит на Жак Делор, който почина днес на 98 години, дефинирайки го като един държавник с френска съдба и като неуморен архитект на нашата Европа, предаде Франс прес.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи Делор като визионер и призова хората да отдадат почит на наследството, оставено от него.

"Той беше един визионер, който направи нашата Европа по-силна и чието дело формира цели поколения европейци", отбеляза председателката на ЕК.

"Творбата на неговия живот беше един единен, динамичен и проспериращ ЕС. Нека да отдадем почит на неговото наследство, като обновяваме неуморно нашата Европа", заяви Фон дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че Делор е бил строителят на Европа, който е влязъл в историята. Той го нарече още велик французин и велик европеец.

"Жак Делор извърши трансформацията на Европейската икономическа общност към един истински съюз, основан на хуманистките ценности и подкрепен от единен пазар и единна валута", заяви Мишел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина отец Боян Саръев - Кръстителят на Родопите
Почина отец Боян Саръев - Кръстителят на Родопите
МВнР: Няма сигнали от пострадали и бедстващи българи заради бурите в Австралия
МВнР: Няма сигнали от пострадали и бедстващи българи заради бурите в Австралия