НОВИНИ

Фармацевтичният гигант, разработващ COVID-ваксината, ще произведе 3 млрд. дози

фармацевтичният гигант разработващ covid ваксината произведе млрд дози
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:45, 01.09.2020
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Британско-шведската фармацевтична компания „AstraZeneca“, която разработва ваксина срещу новия коронавирус заедно с учени от Оксфордския университет, разширява производството във Великобритания на едно от най-обещаващите лекарства AZD1222. Това съобщи „Гардиан“ с позоваване на компанията „Oxford Biomedica“.

Съгласно двустранно споразумение, базираната в Оксфорд компания ще произведе десетки милиони дози от ваксината на „AstraZeneca“ на базата на рекомбинантен вирусен вектор през следващите 18 месеца, а след това договорът може да бъде продължен за още един период до 2023 г.

„AstraZeneca“ стартира производството още през април. Общо британско-шведската фармацевтична компания вече е осигурила необходимия капацитет за производство на 3 милиарда дози от ваксината срещу новия коронавирус след създаването ѝ. Тя е постигнала предварителни споразумения за доставка на 400 милиона дози за САЩ, още 400 млн. дози за европейски страни, включително Италия, Нидерландия, Франция и Германия, и 30 млн. дози за Обединеното кралство. Компанията планира да достави над 1 млрд. дози за развиващите се страни.

По-рано днес „AstraZeneca“ започна третата фаза на изпитване на ваксината в Съединените щати, в която ще участват 30 000 възрастни американци.

Британско-шведска фармацевтична компания получи разрешение да проведе в Русия третия етап от клиничните изпитвания на AZD1222 за профилактика на новата коронавирусна инфекция сред възрастни, включващ 150 души. Процедурите ще се извършват в четири институции в Санкт Петербург и Москва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пресъздадоха изцяло динозавър 162 години след откриването му
Пресъздадоха изцяло динозавър 162 години след откриването му
Над сто колоездачи се включиха във велопохода по маршрута „Дунав ултра"
Над сто колоездачи се включиха във велопохода по маршрута „Дунав ултра"