НОВИНИ

Фондация в Гърция спасява танцуващи мечки

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
16:45, 11.07.2023
Чете се за: 05:15 мин.
По света
Слушай новината

Фондация "Арктурос" в съседна Гърция спасява танцуващи мечки и им осигурява живот в условия, близки до естествените. Фондацията се финансира от независими донори и дарители и работи и с други балкански страни като България, Северна Македония, Албания и Сърбия.

В центъра за рехабилитация в Нимфео, в област Западна Македония в Гърция, се намират 20 мечки. Елени Хадзи от фондацията обясни за "Светът и ние", че те и доброволците, които работят във фондацията, подготвят тези мечки да живеят в природата, макар и в парк, защото те не са готови да се върнат сред истинската природа, заради липсата на навици за оцеляване.

Елени Хадзи, фондация "Арктурос": "Понастоящем, в зоната за опазване на мечки имаме 20 мечки. 12 от тях са спасени от плен, така че се грижим за тях, като се опитваме да им осигурим добра среда. Да, България, Албания. Половината от тях са от други държави, а другата половина са спасени тук – в Гърция."

БНТ: Вие работите в НПО. Моля, кажете ми няколко думи за вашето НПО. Как се финансира, кой подпомага вашата организация тук в Гърция?

Елени Хадзи, фондация "Арктурос": "Тук в Гърция ние сме неправителствена организация, т.е. с организация с нестопанска цел и неправителствена организация. Не получаваме голямо финансиране от държавата. За да вършим цялата тази работа и за да се грижим за животните, и дори за изследователското звено, са необходими много пари, така че за да правим всички тези неща, около 10% от доходите ни са от големи дарители, които ни помагат много през годините. Но по-голямата част от доходите ни всъщност идват от хората, които ни посещават, от хората, които ни подкрепят, от хората, които идват тук като посетители, за да се присъединят към обиколките, които организираме на убежищата, и информираните от магазина за сувенири за тези животни – от нещата, които хората купуват, от осиновявания, които всеки може да направи спрямо животните, които са в убежищата и, разбира се, дарения. Така успяваме да работим."

Елени обяснява, че към фондацията всяка година идват доброволци, които да помагат на постоянния екип от специалисти грижещи се мечките. Такива доброволци идват от всякъде от Европа.

БНТ: Казвате, че вътре има 20 мечки. Вие имате много интересни програми за хората, които работят като доброволци тук, моля, кажете няколко думи за това...

Елени Хадзи, фондация "Арктурос": "Всеки е добре дошъл да работи при нас като доброволец. Няма някакви специални правила или нещо, което трябва да правите, за да бъдете доброволец. Всеки може да участва. Има някои програми, европейски програми от други държави, които не знам дали съществуват във всяка държава, но в някои държави предоставят възможността да дойдем тук като доброволци за много месеци. Имаме доброволци от Европа, от други места – хора, които са с нас в продължение на много месеци. Но освен тях, всеки е добре дошъл да работи тук – дори за един уикенд. Да бъде при нас в къщата ни за гости – тъй като ние предоставяме и подслон за нашите доброволци – и да даде своя принос за нашата работа."

Така, че ако искате да прекарате едно по-различно лято в близост до мечките, които са били подложени на насилие, можете да го направите, като отидете като доброволец, където да участвате в научните наблюдения водени от специалисти.

БНТ: Колко опитни излизат хората след края на програмата? Какъв опит получават?

Елени Хадзи, фондация "Арктурос": "От обратната връзка, която получаваме от доброволците, смятам, че това е уникален опит да се работи с тези животни, животът в този вид среда, тъй като това е като убежищата в горите, така че това е уникално. Хората, с които работиш, нещата, които научаваш. Това е уникален опит."

Репортер: Николай Кръстев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър Пазарджик привлече национален вратар на Естония
Хебър Пазарджик привлече национален вратар на Естония
Мадона се възстановява и променя дати от турнето си в Северна Америка
Мадона се възстановява и променя дати от турнето си в Северна Америка