НОВИНИ

От нашите пратеници във Вилнюс: Съюзниците ще препотвърдят, че Украйна ще стане член на НАТО

Александър Марков
от Александър Марков
12:19, 11.07.2023 (обновена)
Чете се за: 06:50 мин.
По света
Слушай новината

Съюзниците ще препотвърдят, че Украйна ще стане член на НАТО. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в началото на Срещата на върха във Вилнюс. До часове НАТО ще разпространи комюнике с точния текст, щом съюзниците постигнат договореност за формулировката, обясни той.

Вижте повече в прякото включване от Вилнюс на специалните ни пратеници Александър Марков и Росен Петрински

НАТО ще даде ясно и силно послание към Украйна по пътя ѝ за присъединяване към Алианса, посочи Столтенберг. В момента се уточняват последните детайли на комюникето. Съюзниците са съгласни Украйна да с присъедини към Пакта след като войната приключи, въпросът е обаче колко бързо да се случи това и да бъдат ли поети ангажименти за времева рамка. Източноевропейските и балтийските държави настояват за по-ясни ангажименти, докато САЩ и Германия са по-предпазливи

Зеленски преди срещата във Вилнюс: Украйна де факто е вече член на НАТО

Украинският президент Зеленски заяви преди срещата, че мястото на страната му е в НАТО заради сигурността на източния фланг. Изявлението му е само няколко часа преди очакваната му визита във Вилнюс, където трябва да се включи в първото заседание на съвета НАТО - Украйна и да се срещне с американския президент Джо Байдън.

"Убеден съм, че ще изпратим позитивно и силно послание към Украйна по пътя ѝ за членство. Предложих пакет от три елемента за практическа помощ: за постигане на пълна оперативна съвместимост на Украйна с НАТО, да надградим политическите си отношения със съвет НАТО - Украйна, който ще започне да заседава утре, както и да премахнем изискванията за изпълнение на плана за действие за членство, което ще направи процеса по присъединяване вместо от две стъпки - в една", посочи Столтенберг.

Текстът на комюникето ще бъде публикуван до няколко часа, след като се постигне съгласие между всички съюзници.

Напът за Вилнюс украинският президент написа в Туитър, че Украйна заслужава уважение, но получава сигнали, че във Вилнюс няма готовност да бъде отправена поканена за членство:

"Получаваме сигнали, че се обсъжда определен тип формулировка без Украйна. Бих искал да подчертая, че тази формулировка е за поканата да станем натовски член, а не за членството на Украйна. Безпрецедентно и абсурдно е, когато не е съгласувана времева рамка нито за поканата да се присъединим, нито за членството на Украйна. Докато в същото време неясна формулировка за “условия” се прибавя дори само за да бъдем поканени. Изглежда, че няма готовност нито Украйна да бъде поканена в НАТО, нито да стане член на Алианса. Това означава, че се оставя времеви прозорец да се търгува членството на Украйна в НАТО в преговори с Русия. А за Русия това означава мотивация да проължи с терора си. Несигурността е слабост. И открито ще обсъдя това на срещата на върха.”

Развитието идва 15 години, след като Алиансът постигна съгласие за присъединяване на Украйна и Грузия. А късно снощи беше постигнат и пробив - турският президент Реджеп Тайип Ердоган се съгласи да придвижи протокола за присъединяване на Швеция към НАТО за гласуване от Националното събрание на страната след близо година блокиране. Унгария също заяви, че ще последва решението на Анкара.

Турция се съгласи да подкрепи членството на Швеция в НАТО

"Радвам се да съобщя, че в резултат на разговорите президентът Ердоган се съгласи да придвижи напред протокола за прием на Швеция към Великото национално събрание колкото е възможно по-скоро, както и да работи със събранието, за да осигури ратификацията. Това, което Швеция договори като страна член на ЕС, е активно да подкрепя усилията за съживяване на процеса по присъединяване на Турция към ЕС, както и да помогне в модернизацията на митническия съюз ЕС-Турция, както и визова либерализация", каза Йенс Столтенберг.

Снимки: БТА, БГНЕС

"Искам да Ви благодаря, г-н генерален секретар за всички усилия в този процес. Също така, искам а благодаря на Вас, г-н министър-председател, за усилията да реализираме това споразумение. След това ни остава да наблюдаваме процеса по изпълнение на това съвместно изявление", каза турският президент Ердоган.

"Ние също така обсъдихме турските отношения с ЕС като цяло. От гледна точка на Швеция, продължаваме да подкрепяме по-тясно сътрудничество на ЕС с Турция, което е дълга и силна традиция за нас. Например модернизиран Митнически съюз или визовите въпроси. В заключенията на Европейския съвет има такава формулировка. Диалогът с Турция ще се възобнови през есента на 2023 г.", посочи шведският премиер Улф Кристершон.

На четвъртата среща на НАТО от началото на войната в Украйна лидерите ще обсъждат укрепването на източния фланг и активирането три регионални отбранителни плана - за първи път от началото на Студената война. Ще се обсъдят и разходите за отбрана.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комбинирай с мен, част 1
Комбинирай с мен, част 1
Бенжамен Менди отрече да е нападнал сексуално двете жени при повторния съдебен процес
Бенжамен Менди отрече да е нападнал сексуално двете жени при повторния съдебен процес