НОВИНИ

Какво да очакваме от срещата на НАТО във Вилнюс?

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
11:58, 11.07.2023
Чете се за: 02:22 мин.
По света
очакваме срещата нато вилнюс
Слушай новината

Четири са основните теми, по които лидерите на 31 държави-членки на НАТО трябва да постигнат напредък днес и утре във Вилнюс.

Членството на Украйна в Алианса

Американският президент Джо Байдън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече ясно заявиха, че Украйна не е готова за членство, докато не приключи войната на нейна територия, и че няма да получи покана във Вилнюс. Въпреки това се очаква Киев да получи ясен политически сигнал, че ще стане член на Алианса, когато условията позволяват, както и ясен ангажимент за продължаваща военна и финансова подкрепа.

Присъединяването на Швеция към НАТО

Във Вилнюс президентът на Турция Реджеп Ердоган се съгласи да предаде молбата на Швеция за присъединяване към НАТО на своя парламент за одобрение. Ръководителят на Алианса Йенс Столтенберг определи този ден като "исторически". Споразумението, постигнато часове преди началото на срещата, премахна основните пречки пред Швеция за присъединяването й към Алианса. Швеция се съгласи да подкрепя активно усилията за съживяване на процеса на присъединяване на Турция към ЕС.

Най-голямата ревизия на отбранителните планове на Алианса от Студената война

Плановете, продиктувани до голяма степен от войната в Украйна, са три. Те се отнасят до Атлантика, Северна Европа, Средиземноморието и Черно море. За изпълнението им Алиансът трябва да постави 300 000 войници във висока степен на готовност. Целта е тези части да могат да се разположат по Източния фланг до 30 дни.

Бюджетът на държавите от НАТО за отбрана

Очаква се държавите-членки да приемат, че минимумът разходи за отбрана трябва да бъде 2% от БВП. На този етап България е на ниво от 1,84% за 2023 г. с 1,9 млрд. долара.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненец е обвинен за кражбата на 13-те камбани от мемориала на нос Калиакра
Варненец е обвинен за кражбата на 13-те камбани от мемориала на нос Калиакра
Певицата Белослава е арестувана пияна зад волана в София
Певицата Белослава е арестувана пияна зад волана в София