НОВИНИ

Гълъб Донев пред НС: Проверките показват, че България покрива всички критерии за Шенген

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:12, 09.12.2022 (обновена)
Чете се за: 07:02 мин.
Политика
гълъб донев проверките показват българия покрива всички критерии шенген
Слушай новината

България покрива всички критерии за Шенген, показват данните от проверки, а в последните от тях Нидерландия не е участвала. Това обяви пред депутате служебният премиер Гълъб Донев. Изслушването му стана повод за размяна на реплики относно свършеното и несвършеното на граничния пункт "Капитан Андреево".

"Резултатите от тези проверки показват, че България покрива всички изисквания", каза Донев.

Той изтъкна, че в Плана за възстановяване и устойчивост бяха включени редица реформи, но това не променило мнението на Нидерландия и Австрия.

"Австрия и Нидерландия са подтикнати от вътрешнополитически подбуди. Това буди разочарование. Носи разделение в Съюза. Поражда се съмнение за двойни стандарти особено от Нидерландия. Канцлерът на Австрия се позовава на недостатъци на шенгенската система като цяло", каза Донев.

Премиерът увери: България не се е отказала от Шенген: "Дългът ни към граничните полицаи, които загинаха няма да го позволи".

Повечето партии се фокусираха върху сигурността по границата и ролята на вътрешно-политическото говорене за решенията на партньори отвън.

"Беше промотирана опорна точка, че темата "Капитан Андреево е рефлектирала". Лидери на политическа сила положиха усилия да създадат негативна образ на България", каза Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.

"Засегнахте "Капитан Андреево". Това, което беше установено е, че благодарение на дългогодишни договор на частни фирми в ЕС са допуснати над 400 000 тона продукти, които не отговарят на изискванията на ЕС", каза Асен Василев от ПП.

"Факт е, че нямаме действаща реална ограда. Имаме колосална кражба на стотици милиони, но не и реална ограда", каза Цончо Ганев от "Възраждане".

БСП запитаха освободен ли е областният управител на Хасково след като подаде оставка заради сигнал за корупция.

"Това, че не знаете какво правят 28 областни управители го знаем - единият продава парфюми, а другият имоти. Но нашите партньори го знаят", каза Георги Свиленски от БСП.

"Днес отново се заяждаме на дребно партийно и отдалечаваме важните теми", каза Халил Летифов от ДПС.

"Ние не си свършихме работата. Имаме главен прокурор, който се срасна с организираната престъпност", каза Ивайло Мирчев от ДБ.

Служебният премиер обясни, че е сдържан, защото очаква Европейския съвет на 15 декември, за да разбере дали ще има дискусия.

Ето част от репликите в зала:

"Днес е 9 декември, Международен ден за борбата с корупцията, и вместо ГЕРБ да излязат с декларация за борбата с корупцията, а те излизат за правата на човека", заяви депутатът от "Продължаваме Промяната" Настимир Ананиев.

"Този път не само Нидерландия, но и Австрия ни спря. Защо България трябва винаги да е на опашката, имайки предвид и скандалите с границата? Корупцията е подкопала основите и на тази ограда. За нас е важно да чуем министър-председателя, макар и закъсняло", допълни той.

"Първо - ще изчакаме Европейския съвет, за да разберем дали ще има дискусия. Ще бъда сдържан относно позициите на Нидерландия и Австрия. България покриваше техническите изисквания още 2011 г. Бяха извършени две проверки от ЕК с участието на заинтересован държави за прилагането на шенгенското законодателство. От 2011 г. България е полагала всички усилия като предприема необходимите мерки във връзка с външни и вътрешни предизвикателства. България е направила всичко възможно за миграционния натиск", уточни служебният премиер.

"Заключението на доклада, че екипът не е установил проблеми за прилагането на правото на Шенген. Екипът е потвърдил, че България и Румъния отговарят в цялост. Имаше втора проверка. Бяха обхванати всички области за оценка по Шенген. Заключенията на експертите бяха, че България покрива всички изисквания. Резултатите от тези проверки показват, че България покрива всички изисквания. Нидерландия реши да не участва в тези проверки. Аргументите им звучат неубедително, противоречат на всички държави членки", подчерта Донев.

"Още през 2019 г. Европейската комисия излезе, че България е покрила всички изисквания. По инициатива на България от ЕК беше направена допълнителна проверка и ЕК потвърди положителното си становище. ЕК посочва геополитически, икономически мотиви и отправя призив към Съвета да вземе историческо решение. Редица реформи за съдебна реформа бяха включени в Плана за възстановяване и устойчивост", твърди още той.

"През последните седмици президентът осъществи много срещи чрез преки контакти, за да запознае страните. От президента бяха изпратени писма, проведени бяха лични срещи. Отрицателните позиции на Нидерландия и Австрия останаха непроменени. На практика се наложи да води не реални преговори по същество, а разнопосочен диалог. Правителството на Нидерландия е въвело нови свои изисквания. Австрия и Нидерландия са подтикнати от вътрешнополитически подбуди. Това буди разочарование. Носи разделение в Съюза. Поражда се съмнение за двойни стандарти особено от Нидерландия, защото не отчита, че България покрива критериите. Канцлерът на Австрия се позовава на недостатъци на шенгенската система като цяло", каза още служебният министър-председател.

"Дългът ни съм граничните полицаи, които загинаха няма да го позволи. България не се е отказала от Шенген. За два месеца служебният министър на правосъдието подготви законопроект за противодействие на корупцията за лицата, заемащи висши длъжности, проект на Закон за съдебната власт, проект за изменение на Наказателния кодекс", завърши Гълъб Донев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атлетът Джил Робъртс е отстранен от спорта за 16 месеца заради положителна допинг проба
Атлетът Джил Робъртс е отстранен от спорта за 16 месеца заради положителна допинг проба
Явор Гечев: 250 млн. евро са отпуснати по ПВУ за иновации и енергийна ефективност
Явор Гечев: 250 млн. евро са отпуснати по ПВУ за иновации и енергийна ефективност