НОВИНИ

"Галъп": Българите оценяват по-скоро песимистично политическото и икономическо състояние на страната

галъп обществото нас склонно гледа скептицизъм политическото икономическото състояние страната
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
13:08, 09.05.2023
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Слушай новината

Обществото у нас е склонно да гледа с малко повече скептицизъм към политическото и икономическото състояние на страната. Това показва проучване на "Галъп Интернешенъл".

Всеки втори гражданин на света смята, че политическите свободи днес в държавата, в която живее, всъщност са недостатъчни, докато все пак поне двама от петима смятат, че са достатъчни. Недоволството е още по-голямо по отношение на икономическите условия – близо две трети смятат, че днешните икономически възможности в страната им са недостатъчни. По-малко от една трета смятат, че са достатъчни.

Българите оценяват по-скоро песимистично ситуацията днес – но без да се отклоняват силно от регистрираните средни стойности за света и за нашия регион – и не губят надежда за по-добро бъдеще.

37 на сто от запитаните у нас, смятат, че политическите свободи в държавата ни днес са достатъчни, а точно половината от респондентите са на мнение, че политическите свободи не са достатъчни. Останалите не могат да преценят.

Това е картината от проучване, проведено за 75-годишния юбилей на Световната асоциация "Галъп интернешънъл", обхващащо около две трети от световното население (и повече от 90% от онези страни, в които свободно се провеждат и публикуват изследвания на общественото мнение).

Общо 58045 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода август-октомври 2022 г. са интервюирани около 1000 души по метода "лице в лице", по телефона или онлайн. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%. В България изследването е финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл болкан" за световната Асоциация "Галъп интернешънъл".

Очакванията за бъдещето изглеждат по-положителни, отбелязват анализаторите. 45% очакват, че след 25 години политическите свободи в държавата, в която живеят, ще се увеличат (силно или поне в някаква степен). 19% очакват те да намалеят (да намалеят в известна степен или дори силно). 27% очакват политическите свободи да останат същите. Икономическите очаквания са още по-добри – половината от населението на света очаква, че икономическите възможности в страната им ще се увеличат в рамките на 25 години, а 23% са песимисти, обобщава БТА. Около една пета от анкетираните очакват възможностите в икономиката да останат същите след четвърт век.

На въпроса за политическите свободи във вашата страна днес, в световен мащаб 42% смятат, че политическите свободи са достатъчни, а 50%, че са недостатъчни. На въпрос за икономическите възможности в тяхната страна днес, 29% в световен мащаб смятат, че възможностите са достатъчни. 64% смятат, че те са недостатъчни.

Очакванията за бъдещето изглеждат по-оптимистични от оценките за настоящето по отношение на свободата. 45% от хората по света вярват, че техните политически свободи ще се увеличат през следващите четвърт век. 19% смятат, че политическите им права ще намалеят, а 27% смятат, че ще останат същите.

Хората по света са по-скоро оптимисти за икономическите възможности след 25 години. 48% смятат, че икономическите възможности ще се увеличат след 25 години. 23% смятат, че ще намалеят, а 21% смятат, че ще останат същите. Останалите не могат да отговорят.

Нагласите в България

Обществото у нас е склонно да гледа с малко повече скептицизъм към политическото и икономическото състояние на страната, посочват анализаторите. Българите оценяват по-скоро песимистично ситуацията днес – но без да се отклоняват силно от регистрираните средни стойности за света и за нашия регион – и не губят надежда за по-добро бъдеще.

37 на сто от запитаните у нас, смятат, че политическите свободи в държавата ни днес са достатъчни, а точно половината от респондентите, участвали в проучването у нас, са на мнение, че политическите свободи не са достатъчни. Останалите не могат да преценят.

14% от запитаните българи смятат, че икономическите възможности в страната ни днес са достатъчни, а 76% са на обратното мнение. Останалите не могат да посочат отговор.

36% от запитаните у нас смятат, че за следващите 25 години политическите свободи у нас ще се увеличават, 31% смятат, че ще останат същите, а 14% очакват влошаване на политическите свободи у нас в бъдеще.

Икономическите възможности ще се увеличат през следващите 25 години според 45% от запитаните у нас, 22% смятат, че ще останат същите или почти същите, а 18% очакват намаляване на икономическите възможности в страната ни през следващия четвърт век. Останалите не могат да преценят.

Цялото проучване може да прочетете тук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиян Радулов се класира за основната схема на турнир за мъже в Сърбия
Илиян Радулов се класира за основната схема на турнир за мъже в Сърбия
Барселона ще изиграе приятелски мач срещу Висел Кобе в Токио
Барселона ще изиграе приятелски мач срещу Висел Кобе в Токио