Георги Иванов с видеопослание: Трябва да се справим, защото сме корав народ

от БНТ
18:45, 08.04.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Общество
георги иванов видеопослание справим сме корав български народ

"Светът и ние българите сме в непозната, сложна ситуация, неизживявана даже от нашето по-възрастно поколение - на пълна изолация", заявява в видеообръщение във Фейсбук първият български космонавт Георги Иванов.

"Човекът е социално същество и това е мъчително за всички нас и трябва да се справим. Неприятно е, но трябва да оцелеем, братя българи!", призовава той.

Казва още, че в тези дни си мисли за своите колеги космонавти и астронавти, които са работили и работят на Международната космическа станция в условията на безтегловност по 6 месеца, в ограничени размери - по-малко от една боксониера.

Има и такива, които са били на орбита повече от 1 година.

Руският космонавт Валери Поляков е бил на орбитната станция "Мир" 438 денонощия е с това е поставил абсолютен световен рекорд през 1994 г.

Жените също имат своите рекорди. 269 денонощия летя Пеги Уитсън, а Кристина Кук - повече от 1 година.

Макар и различна ситуацията, социалната изолация е близка, казва Иванов.

Основното е сега човек да се самоизолира и да спазва наложените ограничения, препоръчва той.

"По този начин ще запазим нашия и на близките ни хора живот, ще изразим своята най-голяма благодарност, на лекарите, аптекарите, санитарите, които са на предна линия с COVID-19. Трябва да се преклоним пред тяхната благородна професия и себеотдаване да спасят нашето здраве и живот.

Ние ще се справим, ще се изправи, защото сме корав български народ. Със здрави корени и не само със славно минало, но и с оптимистично бъдеще", казва Иванов.

Георги Иванов препоръчва всеки да намери нещо интересно за правене, което да го държи вкъщи. Трябва също и ежедневна физкултура. Самият той се е върнал към старите си любими книги.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Шофьорът на камиона-ковчег от Есекс се призна за виновен
Шофьорът на камиона-ковчег от Есекс се призна за виновен
Няма съгласие в ЕС за икономическия отговор на кризата
Няма съгласие в ЕС за икономическия отговор на кризата