НОВИНИ

ГЕРБ-СДС ще се срещне с ПП-ДБ, но остава против кабинет с втория и третия мандат

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
11:33, 16.07.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ-СДС ще откликне на поканата за разговори с ПП-ДБ по предложените от тях приоритети, но остава на позиция, че няма да подкрепи правителство с втория и третия мандат в рамките на 50-ото Народно събрание.

Деница Сачева определи искането на ПП-ДБ за срок от три месеца преди съставянето на правителство като "меко казано странно".

От ГЕРБ обаче са съгласни по всички теми в декларацията и затова ще се отзоват на срещата.

"Скептични сме към това доколко парламентарна група с 39 представители може да си позволи със самочувствие да диктува целия дневен ред на обществото и как парламентарна група, която е загубила 300 000 гласа на последните избори, продължава да счита себе си за безапелационен победител и да нравоучава всички останали партии.

Въпреки това парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще прояви разум, ще се отзове на тази покана за среща.

Нашата позиция за втори и трети мандат остава категорично непроменена – няма да подкрепим правителство с втори и трети мандат. Но трябва да водим диалог и темите, описани в декларацията като приоритети, остават и наши приоритети и сме убедени, че трябва да се работи по тях и да намерим общо решение.

Надяваме се, че предстоящата предизборна кампания ще даде възможност на колегите да преосмислят поведението си и в следващия парламент да може приоритетите, които непрекъснато представяме пред обществото, да станат реални политически резултати", посочи Сачева.

Срещата по предложените от ПП-ДБ законопроекти ще се състои най-вероятно утре като от страна на ГЕРБ-СДС ще участват Деница Сачева, Рая Назарян и Росен Желязков. От страна на ПП-ДБ ще участват Божидар Божанов, Надежда Йорданова и Людмила Илиева.

От ГЕРБ-СДС посочиха още, че промените в правилата за работата на КПКОНПИ са били разработени от Рая Назарян и са съгласувани с ЕК от Мария Габриел.

"Така че всички опити за присвояване на антикорупционното законодателство, на антикорупционното говорене, трябва да бъдат забравени час по-скоро от страна на ПП-ДБ, за да имаме ползотворни разговори.

Колкото по-бързо спрете да се провъзгласявате за единствените борци с корупцията и единствената проевропейска партия, толкова по-бързо ще намерим пътя един към друг, така че да решаваме реалните проблеми на България и хората", заяви Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на Сикрет сървис няма да подава оставка след стрелбата по Тръмп
Директорът на Сикрет сървис няма да подава оставка след стрелбата по Тръмп
Бърз влак от Пловдив към Русе прегази легнал на релсите мъж
Бърз влак от Пловдив към Русе прегази легнал на релсите мъж