НОВИНИ

Главчев: Свършихме си работата, няма от какво да се срамуваме

Кабинетът ще разглежда Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията за 2024-2028 г.

главчев направи отчет свършеното момента
bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 03.07.2024
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Не искам да звуча бенефисно, защото още нищо не се знае, но искам да отчета, че за това, за което бяхме създадени като служебен кабинет съгласно конституционните разпоредби, си свършихме работата. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев преди началото на днешното редовно заседание на правителството.

Проект на Решение за приемане на Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в България 2024 - 2028 г. предстои да разгледа служебното правителство на редовното си заседание, което започна в 10.00 ч.

Главчев направи отчет на свършеното до момента от водения от него кабинет:

"Не съм привърженик на това да хваля себе си и колегите си и да поздравявам някого за добре свършената работа, макар че вече стандартите са такива, че някои ако си свършат работата, трябва да бъде поздравяван. Аз не го възприемам така, но мисля, че може да не се срамуваме от това, което правихме последните близо 3 месеца. Основната ни задача беше организирането на честни и прозрачни избори и това се случи, както всички видяха. Не е имало никакви скандали, сигурно за пръв път откакто се провеждат избори. Следващото, което казахме тогава, е, че ще следваме избрания път на България от много правителства преди нас. 20 години сме член на НАТО, където ни описват като надежден съюзник, три години по-малко сме членове на ЕС, и там всички знаят, че стоим много добре. Казахме, че ще решаваме възникналите проблеми на българските граждани. Имаше спекулации, че едва ли не имаме интерес да даваме разрешително за една болница, ние така раздвижихме Националната детска болница, че вече е съкратен срокът наполовина за разчистването на терена, плана, който ЕЦБ ще даде как да протича нататък строителството също е съкратен и се очаква до началота на 2025 г. да започне строителството. Отпуснахме средства за медицинския хеликоптер, за да бъде дооборудван с кувьоз, с оборудване за планинско спасяване. 11% са вдигнати пенсиите - и там имаше доста сериозни спекулации. Осигурихме диверсификацията за зареждане със свежо ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй". Предприехме мерки за изграждане на вертикалния газов коридор. В образованието имаше проблем с възнагражденията и го решихме, в земеделието отпуснахме т.нар. украинска помощ, закона за еврото сме внесли в НС за последващо приемане. Поставихме въпрос на Европейския съвет миналата седмица, че кандидат членките трябва да спазват всички ангажименти, които сме поели. Става въпрос за Северна Македония. Към нашата позиция се включи и Гърция", каза служебният премиер.

Гледайте на живо тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

В дневния ред е решение за одобряване проект на Закон за изменение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г., както и промяна в още няколко закона, сред които Законът за договорите за финансово обезпечение, Законът за изменение и допълнение на Закона за независимия финансов одит и Законът за изменение и допълнение на Закона за счетоводството.

С друго решение се предлага да се утвърди броят на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища и научните организации на България през учебната 2024 - 2025 година.

Служебните министри ще обсъдят предложение за обявяване на 31 март за професионален празник на вътрешния одитор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха състава на България за еврошампионата за девойки до 20 години
Обявиха състава на България за еврошампионата за девойки до 20 години
Прокуратурата даде на съд съдия от Търговище, обвинен за подкуп
Прокуратурата даде на съд съдия от Търговище, обвинен за подкуп