НОВИНИ

Глеб Мишин опитал да удостовери български произход с фалшив акт на раждане на баща му

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
17:30, 06.03.2024
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Глеб Мишин
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Глеб Мишин е удостоверил българския си произход с фалшив акт на раждане на баща му, според който неговият баща, т.е. дядото на Мишин, е български гражданин, а прабаба му и прадядо му също са българи.

Това стана ясно на третото заседание на временната комисия, която разследва дейността на Мишин. Тя беше създадена, след като Атанас Атанасов от ПП-ДБ изнесе информация, че има съмнение за евентуално неправомерно предоставяне на българско гражданство от Глеб Мишин.

Пред депутатите говори директорът на дирекция "Миграция" Николай Николов, а в този момент на закрито заседание изслушват Пламен Тончев, шефът на ДАНС. Наложи се заседанието да бъде закрито заради информация с гриф "Секретно".

Пред депутатите Николов обясни с какви документи Мишин е удостоверил българското си гражданство. Те са били проверени и потвърдени от Държавната агенция за българите в чужбина. В последствие те са дадени на Института по криминалистика и е установено, че са фалшиви, а правото на руснака на постоянно пребиваване е отменено.

"В конкретния случай по преписката, подадена от чужденеца, се съдържат всички изискуеми документи, за да удостовери българския си произход. Пред Дирекция "Миграция" чужденецът представя удостоверението си за раждане. В него са записани двамата му родители, майка му и баща му - руснаци. Глеб Мишин прилага и удостоверение за раждане на баща му, видно от което дядо му - на кандидата за пребиваване - Иван Михайлов, е българин. Родителите на дядото на кандидата са българи. Дирекция "Миграция" е поискала потвърждение за български произход от Агенцията за българите в чужбина, чиято е компетентността да потвърди или отхвърли български произход. В резултат в Дирекция "Миграция" постъпва удостоверение от агенцията, с което се потвърждава българския произход на лицето. През 2022 г. чужденецът е получил документи за постоянно пребиваване в България. След преглед на всички останали документи, включително положително становище от ДАНС, е взето положително становище и август 2022 г. е дадено положително становище. В Дирекция "Миграция" постъпва експертна справка от МВР, че представеното свидетелство за раждане и свидетелство за брак са подправени и е прекратено постоянното му пребиваване на 13 февруари 2024 г.", обясни Николов.

Депутатът от Възраждане Петър Петров посочи, че за първи път представител на властите посочва с какви документи Мишин е удостоверил българския си произход. Според него проверките за истинността на документите отнемат доста време и показват несъвършено комуникиране между институциите.

По думите на Петров се проверяват и още 3300 молби.

"Миналото заседание беше представен списък с 3300 заявители, по чиито преписки дирекция "Българско гражданство" има съмнения, че са представени неистински документи. 97% от подаваните молби за българско гражданство са на основание български произход. Тези 3300 преписки са предадени към Националния институт по криминалистика. В тях има и хора, които са се сдобили с т.нар. временна закрила. Това, което ни съмнява, че правят доста голяма част от заявителите е, че идват в България, снабдяват се с временна закрила, на другия ден подават молби за българско гражданство и си отиват чужбина. Т.е. този документ не се използва по предназначение", заяви той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият румънски премиер Чука пред БНТ: Политиците ви трябва да жертват егото си, за да има ротация
Бившият румънски премиер Чука пред БНТ: Политиците ви трябва да жертват егото си, за да има ротация
Красимир Инински се включи в кампанията в подкрепа на българските капитани Любомир Чанев и Данаил Веселинов
Красимир Инински се включи в кампанията в подкрепа на българските капитани Любомир Чанев и Данаил Веселинов