НОВИНИ

Слави Трифонов: Няма да подкрепим правителство с мандата на БСП (ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ)

Александър Марков
от Александър Марков
20:10, 27.08.2021 (обновена)
47692
Чете се за: 07:25 мин.
Политика
Слушай новината

В специално интервю за БНТ лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов заяви, че няма да подкрепят правителство с мандата на БСП.

Във видеото вижте цялото интервю на Бойко Василев.

Той заяви, че ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, е по-добре те да се проведат заедно с президентските.

Ексклузивно пред Бойко Василев по БНТ Слави Трифонов потвърди: "Има такъв народ" няма да подкрепи кабинет с мандат на социалистическата партия. Но от възпитание ще отидат на разговори с тях.

"БСП е лява формация. БСП за нас е партия от статуквото, БСП не ни подкрепи, когато имахме възможността да съставим правителство, БСП и самата Корнелия Нинова, заедно с нейния съвет, там как се казва - висш или там какъвто беше там съвет, излезна и заяви, че няма да ни подкрепи. А според мен това с подкрепата е като в любовта - и ти подкрепяш, и теб те подкрепят. Те имаха първи тази възможност това да се случи и то не се случи заради тяхната заявка, заради тяхното отношение и сега, според мен съвсем логично е, от наша страна да бъде същото".

Освен това, според Трифонов, дори и неговите гласове в пленарната зала няма да стигнат на БСП за мнозинство.

"Само БСП и ИТН не могат да сформират правителство, защото няма да имат мнозинство в Парламента. Трябва да ги подкрепи още някоя политическа формация, ако хипотетично предположим, че ги подкрепи ДПС, ще правим нова тройна коалиция ли? Това е просто абсурдно. Христо Иванов заяви, че няма да ги подкрепи, ГЕРБ заявиха, че няма да ги подкрепят, така че всъщност това съставяне на ново правителство с мандат на БСП е невъзможно.

И отиваме на избори?

- Ами, така се оказва.

Кога ще са изборите, ще стане ясно от действията на БСП в следващите дни и законовите порядки, според Трифонов.

"Логиката изисква по-скоро да са 2 в 1, защото много ходене на избори, много харчене на пари и хората, според мен, се изморяват така. Ще трябва да бъдат, ако и президентските избори бъдат в два тура, а не бъде избран президент още на първи тур, ще се ходи 3 пъти на избори, което де да знам... ще видим".

Трифонов отхвърли упреците, че партията му не е влязла в реални преговори и диалог с останалите протестни формации - "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Ние направихме разговори с тях - и с Христо Иванов, и с Мая Манолова. Говорих, попитах ги какво искат, какво има нужда, какво трябва да се направи. Те бяха ясни, че няма да подкрепят правителство на ИТН, ясни. Т.е. Христо Иванов каза: "Ние няма да подкрепим". Казах: "Добре, къде съзираш тая дълга ръка на ДПС, това е нали .. когато нещо не вярно, просто не е вярно".

Отрече да има връзки с ДПС или каквито и да било други обвързаности.

"Татяна Дончева казва - зад ИТН стои Маджо, казва тя. Тя е част от тая партия ИБГНИ. Това са слухове. Това са лъжи. И го попитах Христо Иванов - виждаш ли отнякъде дългата ръка на ДПС? И той каза - аз нямам такива доказателства, но имам такова чувство. Няма никой, който да стои зад ИТН освен неговите гласоподаватели, тази партия е съставена заради резултатите от референдума, който беше проведен, ясна е нейната структура организационно, аз съм, който съм като гарант заради това, което представлявам в публичното пространство, никой не стои зад тази партия освен нейните избиратели и аз."

От поведението на партиите на протеста, според Трифонов, е станало ясно, че те не желаят кабинет с мандат на ИТН.

"Предния път на предния Парламент беше защо не направихте правителство, сега като направихте правителство, ама защо правите правителство по този начин? След това всички компромиси, които бяха направени именно преди да се презентира въобще, да се представи правителството, по отношение на това - партиите на протеста да го подкрепят. Не им хареса този министър-председател, не им хареса този кабинет. Ние представихме друг министър-председател, друг кабинет и резултатът беше същият, което означава, че всъщност не е било причината в това, кой е министър-председателят и какъв е кабинетът, а че просто не искат да подкрепят този кабинет на ИТН.

Заяви, че подкрепя президента Румен Радев за втори мандат.

"Аз изцяло одобрявам Румен Радев, не одобрявам, аз приемам, че той най добре изпълва със съдържание представата ми и представата на моите колеги за президент".

Обясни, че служебните министри Асен Василев и Кирил Петков, които водеха разговори да участват в кабинета на ИТН, сами са предложили това, но разговорите не са успели заради, ултимативното им поведение.

"Първо, да кажа, че тези двама от въпросните трима министри дойдоха те при нас. - Така ли? - Точно така. Те дойдоха при нас и казаха, че искат да останат, те не се бяха качили още на гребена на вълната и симпатията и казаха, че искат да останат, ако е възможно, в следващото правителство. - Петков и Василев ли? - Точно така.

Обяви, че целта на формацията му е била и продължава да бъде сходна с целите на протеста срещу правомощията на главния прокурор.

"Да бъде наложено ограничение върху главния прокурор, а този главен прокурор, за да си отиде, са необходими действия, които касаят наистина един работещ НС. - Вие за това ли сте, или не? - Разбира се, че сме за това".

И на финала - Трифонов не смята, че трябва да се променя позицията ни по отношение на Република Северна Македония. Отрече партията му да насърчава антиваксърски настроения. Самият Слави Трифонов се е ваксинирал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са терористите от "Ислямска държава - Хорасан"?
Кои са терористите от "Ислямска държава - Хорасан"?
Развръзка на убийството с брокерката от Бургас: Става дума за масов убиец
Развръзка на убийството с брокерката от Бургас: Става дума за масов убиец