НОВИНИ

Голямо признание за българския лекар, спасявал Кристиан Ериксен

уефа похвали съдията реагирал bdquoперфектноldquo ситуацията ериксен
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:25, 04.07.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Европейската футболна асоциация (УЕФА) Александър Чеферин лично покани лекаря на Лудогорец д-р Валентин Великов на финала на Евро 2020, който ще се играе на 11 юли на стадион "Уембли" в Лондон, съобщават от щаба на „орлите“.

Поводът - бързата намеса на медицинския екип на стадиона в Копенхаген при инцидента с Кристиан Ериксен, част от който бе и д-р Валентин Великов.

На мача Дания - Финландия (0:1) халфът на "червения динамит" получи сърдечен арест, но бе реанимиран светкавично с помощта дори на дефибрилатор.

"За мен е голяма чест и привилегия да Ви поканя на финалния мач на Евро 2020", пише Александър Чеферин в писмото до д-р Валентин Великов.

Д-р Валентин Великов бе част от медицинския екип на УЕФА по отношение на допинг контрола на Евро 2020.

Лекарят на Лудогорец получи наряд за пет мача - Дания - Финландия, Дания - Белгия и Русия - Дания от груповата фаза, осминафинала Хърватия - Испания и четвъртфинала Белгия - Италия.

Д-р Валентин Великов е работил в Лудогорец в периода 2011 - 2013 година, а след това се завръща при "орлите" през 2018 г. Той е лекар на тима от дебютния мач в "А" група през юли 2011 г. до отстраняването на сръбския Партизан в третия предварителен кръг на Шампионската лига през август 2013 г.

Валентин Великов е завършил Медицинския университет в София през 2002 г. През 2009 г. приключва специализацията си по спортна медицина в столичната болница "Проф. д-р Димитър Шойлев". Великов има сериозна професионална визитка. Освен в Лудогорец е бил лекар на представителния национален отбор на България, както и на Левски. В чужбина е работил в кипърските АЕЛ и Омония, както и в хърватския доминант Динамо (Загреб).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Чистата мрежа" на Англия продължава вече 662 минути
"Чистата мрежа" на Англия продължава вече 662 минути
Тайсън Фюри избухна след успеха на Англия
Тайсън Фюри избухна след успеха на Англия