НОВИНИ

Горещ телефон за сигнали за пожари разкри МВР

Горещ телефон за сигнали за пожари разкри МВР
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:34, 17.07.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

По разпореждане на министър-председателя Димитър Главчев МВР разкрива телефонна линия, на която могат да бъдат подавани сигнали за пожари.

Телефонната линия 02 901 1298 вече е отворена и ще бъде на разположение денонощно на всички граждани, които искат да сигнализират институциите за възникнал пожар. Единният телефон за спешни случаи 112 продължава да функционира и на него също могат да се подават сигнали, както досега.

Сформираният от премиера Главчев оперативен щаб във връзка с пожарите също е мобилизиран, така че координацията между институциите в борбата с природната стихия да бъде още по-бърза, посочват от Министерски съвет.

"В качеството си на министър-председател уверявам народните представители и българските граждани, че няма друга задача, която да се изпълнява с по-голяма степен на приоритет от тази към момента", заяви Главчев в Народното събрание.

Премиерът беше категоричен, че ситуацията в страната, макар и извънредна, е овладяна. В гасенето на пожарите предстои да се включат два хеликоптера от Чехия, Румъния също има готовност да ни изпрати подкрепа.

Премиерът специално благодари на екипите на пожарната и държавните горски стопанства, на военнослужещите, както и на доброволците за навременната немеса за локализиране и овладяване на пожарите.

Главчев акцентна върху сериозното натоварване на огнеборците. От началото на годината в горските територии са възникнали над 260 пожара на площ над 60 000 декара, а само за последната седмица на територията на България са регистрирани над 50 пожара с обхват 40 000 декара.

"Апелирам към всички български граждани да проявят необходимата грижа, когато са в контакт с природата и да положат всички разумни действия, да съобразят поведението си в тези екстремно високи температури, за да опазим природното богатство на България, живота и здравето на българските граждани", призова премиерът Димитър Главчев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев удостои с Почетен плакет националния отбор на България по волейбол за жени до 18 години
Румен Радев удостои с Почетен плакет националния отбор на България по волейбол за жени до 18 години
Над 1000 фирми са фалирали у нас през второто тримесечие на 2024 г.
Над 1000 фирми са фалирали у нас през второто тримесечие на 2024 г.