НОВИНИ

Хан Мораал, Международна асоциация на прокурорите: Престъпността става трансгранична

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
07:05, 15.12.2021
Чете се за: 05:00 мин.
По света
Слушай новината

Организираната престъпност става трансгранична и пред разследващите стои предизвикателството да разкриват престъпления, извършени едновременно на територията на няколко страни. Освен това и дейността на престъпните групи се разширява. Според бившия главен прокурор на Нидерландия Хан Мораал специализацията на прокурорите е от особена важност. Мораал сега е национален представител на Нидерландия в Евроджъст и генерален секретар на Международната асоциация на прокурорите.

Защо специализираното правосъдие е важно в съвременните европейски правни системи?

- За Международната асоциация на прокурорите е много ясно, че престъпността се развива с такава висока скорост, че системите на наказателното правосъдие, съдилищата, прокуратурите могат да бъдат в крак със събитията, само когато се специализират и фокусират. В противен случай престъпниците винаги ще изпреварват значително правосъдните системи и прокуратурите. Така е че е много важно прокурорите да споделят знанията си и да обединяват силите си и да се групират в специализирани части от прокуратурите, фокусирани върху тези специализирани престъпления.

- Днес наблюдаваме все повече организирани престъпни групи, които са транснационални. Но в същото време не само са транснационални, но се занимават и с все по-широк спектър престъпна дейност.

- Фактът, че нямаме международни прокуратури, които не са ограничени в рамките на държавните граници, не ни пречи, да кажем, да се борим с организираната престъпност, която има международен елемент, тъй като имаме организации, които могат да се справят с това. Всяка национална прокуратура може да се свърже с международни организации, като Евроджъст, за да ѝ помогнат в презграничните ѝ дейности. И също така, Международната асоциация на прокурорите е мрежа от прокурори, специализирани в няколко области на борбата срещу организираните престъпни групи. И тези организации – Евроджъст, Международната асоциация на прокурорите могат да помогнат на националните прокурори да се свържат и да поддържат връзка с колеги в чужбина. Те могат да им помогнат да се намерят и да си помагат взаимно в борбата с тези престъпни групи, които наистина не се ограничават в рамките на една държава.

Така че фактът, че има само национални прокуратури не ни възпрепятства да търсим престъпните групи през граница. Това не е проблем.

- Но пък другото предизвикателство пред разследващите е това, че реално аз и Вие, ако имаме един компютър в момента, седейки в тази зала, можем да извършим престъпление в другия край на света.

- Да, абсолютно вярно. Но това не е проблем. Това е свързано с организирането на съдилищата и прокуратурите. Това е законодателен проблем. Държави, действайки въз основа на международни договори, като например Конвенцията от Будапеща, следва да имплементират законодателството по такъв начин, че също така ефективно да може да се води и по много добър начин презгранична борба с престъпни групи, групи извършващи кибернетични престъпления. Но сътрудничеството между прокуратурите по света, като такова, не е проблем. Ако имат желание да преодоляват държавни граници, организации като Евроджъст, Международната асоциация на прокурорите, могат да им помогнат да преодолеят тези граници.

Проблемът често е законодателството. Законодателството в много държави все още не е достатъчно развито за противодействие на трансгранична престъпност, например кибернетична престъпност. Така че в много по-голяма степен законодателят е този, който трябва да гарантира, че ще бъде въздадено правосъдие.

- На този фон обаче политическият дебат в България иска да закрие специализираното правосъдие. Според Вас това грешка ли ще бъде?

- Мисля, че това би било грешка. Опитът ми – и не само в моята собствена държава, но и в много европейски държави, както и МАП, която е глобална мрежа – ясно ми показа, че в целия свят прокурорите следва да се специализират и да се групират в специализирани отдели на прокуратурата, за да са в състояние да следват престъпността, която се развива толкова бързо. Така че смятам, че и България следва да се придържа към модела със специализирани прокурори в специализиран отдел на тяхната прокуратура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава бедственото положение в части от Южна България
Остава бедственото положение в части от Южна България
В Москва отново се радват на коледни базари на открито
В Москва отново се радват на коледни базари на открито