НОВИНИ

СЗО с предупреждение заради варианта Омикрон

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:30, 15.12.2021
6534
Чете се за: 01:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Омикрон се разпространява с изключително висока скорост и до момента беше подценяван - това са последните заключения на Световната здравна организация за новия вариант на COVID-19.

Според генералния директор на организацията, въпреки че заболяването протича по-леко, броят на заразените може да затрудни здравните системи, особено в по-слабо развитите държави. Към момента случаи на Омикрон официално са регистрирани в 77 държави, но вероятно вирусът циркулира в повече страни.

Според Гебрейесус Омикрон не може да се спре само с ваксинация, необходими са и санитарни мерки като спазване на лична хигиена, носене на маски, проветряване.

Междувременно броят на жертвите на коронавируса в САЩ надхвърли 800 000, случаите на зараза в страната надминаха 50 милиона. Данните са на университета Джонс Хопкинс.

За високоскоростното разпространение на Омикрон свидетелства и фактът, че за последните 11 седмици има 100 000 смъртни случая - най-много за толкова кратък период от време. Сравнението е на база зимата на 2020 година. Паметта на жертвите беше почетена с минута мълчание в Конгреса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Москва отново се радват на коледни базари на открито
В Москва отново се радват на коледни базари на открито
2004 са новите случаи на коронавирус
2004 са новите случаи на коронавирус