НОВИНИ

Харисън Форд с разтърсваща реч по темата за опазването на природата

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:42, 04.09.2021
Чете се за: 01:40 мин.
Още
Слушай новината

Разтърсваща реч на актьора Харисън Форд успя да привлече общественото внимание към темата за опазването на природата. Тя беше произнесена в Марсилия на конгрес, на който бяха отчетени безпрецедентните загуби за биоразнообразието по света.

Това не е филм за края на света, а напълно реални факти. На конгреса в Марсилия Международният съюз за защита на природата представи последния си доклад за състоянието на повече от 138 000 растителни и животински видове. Над една четвърт от тях са застрашени от изчезване, алармират учените.

Харисън Форд е сред многобройните известни личности, представители на държавни институции и компании, които не просто издигат глас в защита на природата, а посочват конкретни решения и политики и настояват за прилагането им.

Трудно е да четете водещите новини - наводнения, пожари, глад, болести и да казвате на децата си, че всичко е наред. Не е наред. Не, не е наред. Редно е да чувствате неудобство, тревога, скръб, но не се опитвайте да избягате от това.

В началото на конгреса в Марсилия акцентът е върху опазването на морското биоразнообразие и водните ресурси.

Добрата новина за нарастване на популацията от застрашените видове риба тон е съпроводена с предупреждения за висок риск от изчезване на комодския варан - най-големия гущер в света. Причината е в повишаване на нивото на океаните в резултат на глобалното затопляне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден брой участници в регата "Съединение" край Царево
Рекорден брой участници в регата "Съединение" край Царево
Дупка на ключово кръстовище в Пловдив глътна 500 лв. за ремонт
Дупка на ключово кръстовище в Пловдив глътна 500 лв. за ремонт