НОВИНИ

Илияна Йотова: Необходим е общ документ от страна на ЕС и НАТО за членството на Украйна в Алианса

bnt avatar logo
от БНТ
22:19, 05.10.2022
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

Необходим е общ документ от страна на ЕС и НАТО за членството на Украйна в Алианса, тъй като форматът на декларацията на този етап е неясен. Това заяви в Свиленград вицепрезидентът Илияна Йотова. Относно появилото се днес предложение на "Демократична България" да се изпратят оръжия на Украйна, тя заяви, че ще изчака официалното предложение на парламентарната група след сформиране на парламента.

"Притеснява ме начинът, по който се иска да се присъедини България и подписа на президента. Освен това, един въпрос, който мен лично ме притеснява, че се иска подписа на българския президент, в ситуация, в която страната е няколко дни след избори, в една парламентарна република с липсващо Народно събрание. Ще изчакаме няколко дни и може тогава България да излезе със свое предложение", заяви Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България.

"Тази декларация е на държавните глави, на държавите, които са я подкрепили. Не е необходимо президента, да се гласува негова декларация с министъра на отбраната. С политически декларации не се отхвърля или приема кандидатура", Димитър Стоянов - служебен министър на отбраната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топенето на ледовете в Арктика застрашава полярните мечки
Топенето на ледовете в Арктика застрашава полярните мечки
Реал Мадрид надви Шахтьор Донецк с голове през първото полувреме
Реал Мадрид надви Шахтьор Донецк с голове през първото полувреме