НОВИНИ

Частично бедствено положение в Пловдив заради спешно почистване на коритото на река Марица

bnt avatar logo
от БНТ
21:41, 05.10.2022
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Частично бедствено положение е обявил кметът на Пловдив преди 5 дни, за да осигури финансиране от Комисията по бедствия и аварии за спешно почистване на коритото на река Марица. От общината се готвят да дадат поръчката без конкурс чрез директно възлагане на крупна транспортно-строителна фирма от града. Общински съветници от опозицията определиха това като опит да се заобиколи закона в полза на конкретна фирма и поискаха оставката на кмета Здравко Димитров, който от два дни е в болница.

След наводненията в Карловско и с напредването на дъждовния сезон експертите на общината са категорични, че почистването на Марица в рамките на града не търпи отлагане.

"Там трябва да отиде тежка техника, която да започне да изскубва дърветата, иначе няма да стане нищо. Всяка година ние хвърляме по 150-200 000 лв., за да подстригваме тревата и ниската растителност, в резултат на което на следващата пролет тя отново е излязла", каза Анести Тимчев, зам.-кмет на Пловдив.

След координация с РИОСВ, "Басейнова дирекция", областната управа и вътрешния министър е взето решение за обявяване на частично бедствено положение, за да се получи държавно финансиране в размер на милион и половина лева. Поради спешност почистването може да стане вместо с открита обществена поръчка - с директно договаряне с един изпълнител. Със същата фирма общината опита да договори това и преди година, припомниха съветници от опозицията.

"Миналата година през април кметът обяви същата обществена поръчка за директно възлагане като стойността тогава беше 6 млн. лева с ДДС. Агенция за обществени поръчки препоръча да бъде спряна, тъй като не намери основание за неотложност, неотложността означава кметът да не е бездействал", каза Веселина Александрова, общински съветник.

"От година и половина говорим, че има трансгранична опасност за катастрофа, но общината не прави нищо, а цялата политика на Здравко Димитров по проблема е да насочи едни средства към една конкретна фирма", посочи Владимир Славенски, общински съветник.

Собственикът на фирмата, сочена за изпълнител, заяви, че няма подписан договор.

"Преди 15 дни кметът ме повика в общината и ме попита за капацитет и възможност ние имаме капацитет имаме над 50 багера и фадроми, които нямаме проблем да почнем веднага да се чисти реката. След този разговор до момента няма никакви други разговори абсолютно нито за цени, нито за параметри, абсолютно за нищо", каза Илиян Филипов, предприемач.

Вчера предложението за единствен изпълнител е било изпратено в Агенцията по обществени поръчки за съгласуване, съобщиха от общината, а отговорът се очаква до 20 дни.

"Ако той е отрицателен стопираме всичко и подготвяме нещата дотогава докато стане положителен по изисквания, ако той е положителен, подписваме договора с фирмата-изпълнител", заяви Анести Тимчев.

Преди два месеца общината стартира обществена поръчка за инженерингово проучване за цялостно почистване на поречието на Марица и извън границите на града. Кандидатстваха 6 фирми, а до месец ще бъде избрана една от тях.

Екип на БНТ-Пловдив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РБ Залцбург надви Динамо Загреб с гол от дузпа и оглави групата на Челси и Милан в Шампионската лига
РБ Залцбург надви Динамо Загреб с гол от дузпа и оглави групата на Челси и Милан в Шампионската лига
Александър Везенков се нареди сред най-добрите чужденци, състезаващи се извън НБА
Александър Везенков се нареди сред най-добрите чужденци, състезаващи се извън НБА