Инцидентите с асансьори: Истории за неизправности, технически проверки и претоварване

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:21, 18.09.2020
Чете се за: 01:49 мин.
У нас
инцидентите асансьори истории неизправности технически проверки претоварване

Техническа неизправност, претоварване, липса на аварийни бутони или фиктивна проверка на изправността. Това са основните причини за инцидентите с асансьори през последните години. Част от тях ще бъдат запомнени с фаталния им изход, а други са нанесли физически и психически травми на пострадалите.

Ето и няколко инцидента с асансьори през последните години:

Бременни пострадаха в асансьор

12 души, сред които девет бременни жени, пострадаха при инцидент с асансьор в "Майчин дом" в София. Инцидентът е от март 2010 г. Инцидентът станал в Деня на отворените врати в "Майчин дом" и много от пострадалите са били всъщност посетители, дошли да разгледат отделенията. На нивото на четвъртия етаж асансьорът рязко пропаднал надолу и се заклещил между първи етаж и мазето. Пожарникари успели да извадят всички. При инцидента имаше пострадали, а някои от от тях потърсиха правата си в съда.

Претоварен болничен асансьор

През декември 2018 г. претоварен асансьор падна в болница "Света Анна" във Варна. Тогава 8 души са се качили в асансьора при максимално разрешени петима. Пациенти потеглили от партера към по-горните етажи. След като изминали около 8 м, асансьорът пропаднал надолу и спрял под нивото на партера. Служители на болницата помогнали на 7 души да излязат от кабината. След това внезапно асансьорът потеглил нагоре и се блъснал. По-сериозно пострадала жената, която била извадена последна. Асансьорът имал сертификат за изправност.

Асансьор-убиец преминал успешно техническа проверка

Август 2014 г. Датата ще остане завинаги черна за близките и приятелите на 46-годишна жена, която загина в асансьор-убиец. Случаят е от блок в близост до столичния бул. "Цариградско шосе". Две жени се возели в асансьора в 12-етажна сграда. Асансьорът обаче пропаднал в шахтата и едната загива на място. Другата пострада тежко. Тогава домоуправителят заяви, че двигателната част и въжетата на асансьора са били сменени преди пет години, а месец преди инцидента асансьорът преминал и през техническа проверка, която не показала неизправност.

Асансьорът без авариен бутон, който отне живот

През октомври 2018 г. 72-годишен мъж пропадна в асансьорна шахта и загина на място. Инцидентът е с адрес Кърджали. Във фаталния ден жители на блока подавали сигнал до техника, че асансьорът не работи. Първоначално не се свързали с него, но по-късно успели и той обяснил, че има работа и ще ги посети малко по-късно. Три часа по-късно хора от блока пак звъннали на техника, за да съобщят за инцидента с възрастния мъж. Оказало се, че преди да полети в шахтата, 72-годишният мъж взел асансьора от шестия етаж, но между четвъртия и петия заседнал в него. 40-годишният асансьор нямал авариен паник бутон, а мъжът нямал телефон. Той предприел рисковия ход да се измъкне сам, след което паднал в шахтата.

Актьорът Калин Сърменов заседна в столичен МОЛ

През март 2015 г. актьорът Калин Сърменов и още десетина души заседнаха в асансьор в столичен мол. Като в истински екшън, актьорът и пътниците излезли сами от него. Според Сърменов въпреки неколкократното натискане на алармения бутон, никой не помогнал на заседналите и това наложило актьорът да отвори вратите и да изведе хората един по един. От търговския център посочиха, че асансьорът е спрял поради претоварване.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Все още няма яснота кой е счупил стъкло на локомотива по линията София-Бургас
Все още няма яснота кой е счупил стъкло на локомотива по линията София-Бургас
"Топлофикация“ удължи срока за обжалване на изравнителните сметки
"Топлофикация“ удължи срока за обжалване на изравнителните сметки