НОВИНИ

Интерпол предупреди: Готвят се да откраднат ваксините срещу COVID-19

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:14, 05.12.2020
Чете се за: 01:20 мин.
По света

Организираната престъпност се подготвя да открадне ваксините срещу COVID-19, предупреди Интерпол. Британското контраразузнаване МИ5 засекрети складовете за инжекциите на Пфайзер и Бионтех, които постъпват на Острова. Цялата операция по доставка и разпределение на препарата е обявена за въпрос на националната сигурност.

Междувременно Русия започна ваксинационната си програма от Москва, където руският препарат Спутник-V се предлага първо на най-рисковите групи - учители, здравни и социални работници.

Високото търсене в съчетание с ограничени доставки превръщат ваксините срещу COVID-19 в "течно злато" за организираната престъпност, изтъква Интерпол. Според организацията криминални групировки планират да проникнат във веригите за доставка. Ваксините на Пфайзер - Бионтех ще бъдат разпространени в Обединеното кралство другата седмица.

Страната, която първа в света одобри препарата, е поръчала 40 милиона дози за 20 милиона жители. Според британската преса първите количества за Острова идват в необозначени камиони на товарни влакове през тунела под Ламанша. Британските власти предупредиха срещу предлагането в интернет на бързи, но фалшиви пътища към първите места на опашките за ваксиниране.

70 пункта за ваксинация са отворени от днес между 8.00 и 20.00 ч. в Москва. Онлайн регистрация позволява на учители, здравни и социални работници на възраст от 18 до 60 години да заявят желание за безплатно получаване на първата от двете дози на Спутник-V.

"Взех осъзнато решение, след като разбрах, че повече се страхувам от заразата, отколкото от ваксината", сподели Диана Шихтман.

Препаратът се вади от дълбоко замразяване 15 минути преди поставяне. Листовки предупреждават за евентуални странични ефекти, с уточнението, че ще са в лека форма и продължителност максимум от два дни.

"След ваксинацията лекарят оставя денонощен телефон, на който пациентът може да се обади и да получи консултация", обясни Наталия Маркова, главен лекар в болница 220.

Желаещите са хиляди, но не е ясно колко са наличните количества за града с население 13 милиона. Очакванията са до края на годината да бъдат произведени два милиона дози.

"Искам да съм сигурен, че аз и моите близки няма да се заразим, искам да спортувам безопасно и да водя живот, максимално близък до обичайния", заяви застрахователят Сергей Буслаев.

Не подлежат на ваксинация приелите инжекция през последните 30 дни или хора с респираторни проблеми през последните две седмици, както и хронично болни, бременни и кърмещи жени. Москва е епицентър на пандемията в Русия. В страната има над два милиона и 430 хиляди заразени и над 42 000 починали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
150-и ден: Протестиращи блокираха кръстовища и нахлуха на Немския коледен базар
150-и ден: Протестиращи блокираха кръстовища и нахлуха на Немския коледен базар
Готови сме да посрещнем първата доставка на ваксини срещу коронавирус
Готови сме да посрещнем първата доставка на ваксини срещу коронавирус