НОВИНИ

Искат повече средства за издръжката на училищата заради инфлацията

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 17.10.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Още
Слушай новината

Средствата за издръжка на училищата от следващата година да станат с 20% повече настояват от Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Искането им, което е отправено към Министерството на образованието, е заради повишените цени на тока, природния газ и водата.

Сред другите мотиви за увеличение на единния разходен стандарт са повишените цени за доставка на хранителни продукти, хигиенни материали и дезинфектанти. Според Катерина Василева от Съюза на работодателите, която е и директор на пловдивско училище, основен проблем са по-високите цени на електроенергията.

"Един от големите доставчици за Южна България предлага цена на енергия за киловат час, която е три пъти по-висока от цената за съответния месец октомври през 2020 година", заяви Катерина Василева, член на УС на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Заради повишените разходи има и училища, които са притеснени за осигуряването на заплатите през декември. Други компенсират с липса на текущи ремонти и намаляване на консумативи.

"Успоредно с това сме се фокусирали основно само и единствено в плащане на текущи сметки", допълни Катерина Василева.

Според Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" инфлацията е достигнала почти 15 процента и за да функционира образователната система нормално, увеличението на средствата за издръжка на учебните заведения е задължително.

"Позицията на синдиката е за 25-процентно увеличение на единните разходни стандарти, от което да се гарантира не по-малко от 15% на работните заплати, а останалите средства да бъдат насочени към поне 10% увеличение на средствата за издръжка, заяви Юлиян Петров - председател на Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа".

Според Съюза на работодателите в системата на народната просвета без 20-процентно увеличение за издръжка ще има училища и детски градини, които още в средата на следващата година няма да се справят с бюджетите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Неделев: Ботев има силите да завърши в тройката
Тодор Неделев: Ботев има силите да завърши в тройката
Пожарите в Калифорния се виждат от Международната космическа станция
Пожарите в Калифорния се виждат от Международната космическа станция